Investicije / NEKRETNINE

Opština Zvornik na prostoru nekadašnje DI "Jadar" gradi poslovnu zonu: Posao za 300 radnika

22.08.2009. 09:47 / Izvor: Fokus

Na prostoru nekadašnje Drvne industrije "Jadar" iz Zvornika do marta sljedeće godine trebalo bi da bude izgrađena poslovna zona s konkretnim ponudama lokacija, čime bi ova opština dobila osnovu za ubrzaniji privredni razvoj.

Kako tvrdi načelnik Zvornika, Zoran Stevanović, cilj je privući desetak investitora koji bi zaposlili i do 300 radnika.

"Najveći predratni giganti u opštini su ugašeni. Iza njih je ostalo mnogo nezaposlenih radnika, pa svako novo radno mjesto znači puno. Plan je da investitorima ponudimo infrastrukturno opremljeno zemljište i definišemo uslove njegovog korištenja. Već dva mjeseca prikupljamo sve bitne podatke i analiziramo dobre prakse, kako iz BiH tako i iz Srbije i Hrvatske, kako bismo došli do najprimjenjivijeg modela", objašnjava Stevanović te navodi da već postoji nekoliko zainteresovanih ulagača iz susjednih zemalja.

Među opravdanim razlozima za gradnju poslovne zone, Stevanović navodi i blizinu graničnih prelaza sa Srbijom i Hrvatskom, autoputa Beograd - Zagreb te blizinu većih centara.

"To su naše prednosti i razlozi koji navedeni prostor čine atraktivnim potencijalnim investitorima", kaže Stevanović.

Bojan Jojić, predsjednik Sekcije za lokalni ekonomski razvoj u Udruženju ekonomista RS "Swot", kaže da poslovne zone treba posmatrati kao razvojnu šansu opština.

"Strateški značaj zona jeste zapošljavanje i stavljanje u funkciju i ljudskih i prirodnih potencijala. Ipak, najvažniji je uticaj zona na lokalnu privredu, jer s njima dolazi svježi kapital. To će se posebno pokazati opravdanim u vremenu koje dolazi, nakon perioda krize, kada će i interes investitora biti veći", navodi Jojić.

Mapiranje poslovnih zona, sa ciljem procjene potrebnih sredstava namijenjenih lokalnim zajednicama za razvoj poslovnih zona u Republici Srpskoj, vrši Agencija za mala i srednja preduzeća RS.

Prostornim planom RS predviđeno je oko 60 potencijalnih lokacija za izgradnju poslovnih zona.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije