Orašje će dobiti hladnjaču i Distributivni centar za voće i povrće

29.11.2018. 12:57 / Izvor: Akta.ba
Orašje će dobiti hladnjaču i Distributivni centar za voće i povrće

U općini Orašje privode se kraju radovi  na izgradnji hladnjače za potrebe voćara i povrtlara.

U općini Orašje privode se kraju radovi  na izgradnji hladnjače za potrebe voćara i povrtlara.

Ugovor o izgradnji hladnjače za voće u Orašju potpisan je u Sarajevu ovoga proljeća sa Uredom za koordinaciju projekta pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Općinom Orašje kao poslodavcem i firmom Vinković iz Oštre Luke kao izvođačem radova.

Ilija Baotić, službenik za informiranje i odnose s javnošću Općine Orašje kazao je kako je rok za izvođenje radova bio 90 kalendarskih dana, nakon uvođenja izvođača radova u posao.

"Hladnjača je izgrađena i kompletno opremljena na zemljištu iza Nogometnog stadiona GOAL u Orašju, a slijedi posao stavljanja hladnjače u funkciju što će najvjerojatnije biti od naredne poljoprivredne sezone", pojašnjava Baotić.

Ukupna vrijednost izgradnje hladnjače iznosi 326.958,84 KM, od čega Ured za koordinaciju projekta pri Federalnom ministarstvu daje 175.000,00 KM, dok preostalih 46 posto financira Općina Orašje.

Značaj uspostavljanja jednog ovakvog objekta na području Orašja je veliki jer se radi o o poljoprivrednom kraju.

"Već deset godina velika je potreba za izgradnjom hladnjače na prostoru općine Orašje gdje će se moći skladištiti voće, prvenstveno jabuke, a i povrće tijekom zime. Za sada, poljoprivredni proizvođači su primorani prodavati jabuke i po nižim cijenama kako ne bi voće propalo ili skladištiti ga u Gradačcu što je opet neisplativo zbog udaljenosti od Orašja.  Stavljanjem u funkciju ovog projekta ti problemi napokon će biti riješeni", kaže Baotić.

Nakon što hladnjača bude stavljena u fuknciju od naredne poljoprivredne sezone, Općina Orašje planira nastavak ovog projekta izgradnjom Distributivnog centra za voće i povrće, objekta koji će se nalaziti odmah pored hladnjače.

Planirano je da Distributivni centar bude izgrađen zajedničkim novcem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Općine Orašje.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije