Osigurana sredstva za izgradnju prvog bh. centra za autizam

Investicije / PROJEKTI

Osigurana sredstva za izgradnju prvog bh. centra za autizam

03.12.2019. 09:55 / Izvor: Fena

Ugovor o nastavku izgradnje Centra za autizam potpisan je jučer u Tuzli, a vrijednost ugovorenog posla je oko 200.000 KM i bit će to prva specijalizirana ustanova za rehabilitaciju i obrazovanje djece i osoba s autizmom na području Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, do travnja naredne godine se očekuje završetak radova, a ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović potvrdio je da se radi o prvoj fazi izgradnje Centra za autizam.

Čim se završi prva faza, najavio je ministar, bit će raspisan javni poziv na nastavak gradnje Centra, a financijska sredstva su osigurana.

Predsjednik Udruženja URDOSA Meho Sadiković kazao je da se roditelji i članovi porodica djece i osoba s autizmom, okupljenih u tom udruženje godinama bore za izgradnju centra, a potpisivanjem ugovora napravljena je velika stvar.

Vlada Tuzlanske županije donijela je i odluku o formiranju komisije koja će raditi na osnivanju Javne ustanove Centar za autizam.

U tijeku je rad i s nevladinim i humanitarnim organizacija kako bi se osiguralo opremanje centra. Na području Tuzlanske županije, prema podacima tuzlanskog Udruženja URDOSA od autizma boluje oko 100 djece. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije