Osigurano 1,5 miliona eura za projekte vodosnabdijevanja u Jajcu

19.02.2021. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Osigurano 1,5 miliona eura za projekte vodosnabdijevanja u Jajcu

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 9.244,964,00 eura, od čega je zajam EIB-a 4,09 miliona eura.

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog  sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Općine Jajce i Evropske investicione banke, Zajednički evropski fond za Zapadni Balkan/VB-IG04-BIH-ENV-04, "Bosna i Hercegovina, VATSAN projekat u Federaciji Bosne i Hercegovine: Ulaganja u vodosnabdijevanje na desnoj obali rijeke Vrbas i smanjenje gubitaka u Jajce“.

Riječ je o grantu EU vrijednom 1,5 milion eura, a korist od projekta imaće 27.258 stanovnika Jajca kojima će se unaprijediti životni uslovi pružanjem adekvatnih sanitarnih usluga i zadovoljavanjem potrebe vodosnabdijevanja i odlaganja otpadnih voda.

Projekat podrazumijeva izgradnju i ulaganje u vodosnabdijevanje na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik i smanjenje gubitaka vode u okviru postojećeg sistema, kao i izgradnju sedam  malih postrojenja za prečišćavanje vode na desnoj obali rijeke Vrbas u opštini Jajce.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 9.244,964,00 eura, od čega je zajam EIB-a 4,09 miliona eura, doprinos Opštine Jajce 2,04 miliona eura, grant VBIF-a (Investicioni fond za Zapadni Balkan) - doprinos Evropske unije u iznosu 1,5 milion eura i ostali izvori u iznosu od 1,61 miliona eura.

Prijedlog sporazuma sa Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije