Otišle u stečaj i ostale dužne 90 miliona KM za penzije

13.05.2019. 12:45 / Izvor: capital.ba
Otišle u stečaj i ostale dužne 90 miliona KM za penzije

Podaci Fonda pokazuju da je dug firmi u stečaju i likvidaciji u prošloj godini smanjen, ali razlog za to je otpis nakon što dug nije mogao biti naplaćen.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (FOND PIO) RS potraživao je na kraju prošle godine 90,6 miliona KM od firmi u stečaju, a dosadašnja iskustva su pokazala da je naplata duga od ovih firmi izuzetno mala.

Prema evidencijama Fonda ukupna potraživanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju 2018. su iznosila 462 miliona КM. Najveća dugovanja za doprinose za PIO imaju zdravstvene ustanove u RS koje su i lani nastavile da gomilaju dug, ali veliki dug imaju i propale firme.

Podaci Fonda pokazuju da je dug firmi u stečaju i likvidaciji u prošloj godini smanjen, ali razlog za to je otpis nakon što dug nije mogao biti naplaćen.

"Potraživanja Fonda od preduzeća nad čijom imovinom je pokrenut stečajni ili likvidacioni postupak iznosila su 90,6 miliona КM i manja su za 11,7 miliona nego 2017. godine. Smanjenju ovih potraživanja u velikoj mjeri je doprinijelo postupanje Fonda po rješenjima Poreske uprave o otpisu stečajnih potraživanja u dijelu koji se odnosi na kamate", navedeno je u izvještaju.

Poreska uprava RS, na osnovu rješenja sudova, svake godine otpisuje milionske dugove firmama kod kojih je zaključen stečaj. Samo u prošloj godini PURS je, nakon okončanja stečaja, ovim firmama otpisala 63,1 milion potraživanja.

Kada su u pitanju zdravstvene ustanove RS, podaci Fonda pokazuju je njihov dug u prošloj godini nastavio da raste i premašio je 128 miliona.

"Dugovanja zdravstvenih ustanova po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju 2018. godine iznosila su 128,4 miliona KM i veća su za sedam miliona КM u odnosu na godinu ranije. Od 69 zdravstvenih ustanova za samo njih 19 se može reći da redovno izmiruju svoje obaveze", navodi se u izvještaju.

Izvještaj Fonda otkriva i da čak polovina lokalnih zajednica u Srpskoj ne uplaćuje doprinose redovno.

"Ukupna dugovanja 32 lokalne zajednice po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju 2018. godine iznosila su 2,6 miliona KM i veća su za 38.885 КM u odnosu na 2017. godinu, dok 31 lokalna zajednica redovno izmiruje svoje obaveze", dodaje se u izvještaju.

Potraživanja Fonda društava sa ograničenom odgovornošću iznose 112,9 miliona KM, od samostalnih preduzetnika 86,3 miliona, dok potraživanja od preduzeća kojima je odobreno odgođeno plaćanje iznose 110 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije