Otklonjene sve prepreke za gradnju zamjenskog objekta u ulici Grbavička

05.12.2020. 09:30 / Izvor: Akta.ba
Otklonjene sve prepreke za gradnju zamjenskog objekta u ulici Grbavička

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem, ukazao je na izuzetno dobru saradnju sa Općinom Novo Sarajevo i Zavodom za izgradnju bez kojih ovo ništa ne bi bio moguće.

U zgradi Općine Novo Sarajevo u petak, 04. decembra ove godine Općinski načelnik Nedžad Koldžo i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem potpisali su Ugovor o prenosu prava vlasništva na zemljištu, uz naknadu, radi realizacije izgradnje stambeno – poslovnog objekta kao zamjenske lokacije u cilju obezbjeđenja zamjenskih stambenih jedinica vlasnicima stanova u ulici Grbavička 62-68, koji se uklanjaju radi nastavka izgradnje saobraćajnice Južne longitudinale.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić.

Ovim Ugovorom vrši se prenos vlasništva nad zemljištem površine 2.410 m² sa Općine Novo Sarajevo na Kanton Sarajevo – Ministarstvo saobraćaja, u vrijednosti od oko 1.750.000,00 KM.

U svom obraćanju za medije, načelnik Nedžad Koldžo zahvalio se Vladi Kantona Sarajevo, premijeru Nenadiću, ministru Kalemu i direktoru Hulusiću što su konačno uspjeli da riješe sve one probleme kako bi se otklonila i zadnja prepreka za izdavanje građevinske dozvole za gradnju zamjenskog objekta u ulici Grbavička.

"Za gradnju novog objekta, koliko znam postoje sredstva, tako da je sljedeći korak izdavanje građevinske dozvole, raspisivanje javnog poziva za odabir izvođača radova, nakon čega slijedi gradnja objekta, preseljenje stanara u novi objekat, te uklanjanje postojećeg objekta na trasi Južne longitudinale kako bi se nastavila gradnja ove primarne saobraćajnice", istakao je načelnik Koldžo.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je da se nada da će izdavanje građevinske dozvole biti riješenu u vrlo kratkom roku, kako bi gradnja ovog značajnog objekta što prije bila pokrenuta. Ministarstvo saobraćaja je dalo velike napore da obezbijedi sredstva za nastavak izgradnje Južne longitudinale, što će ubrzati realizaciju ovog projekta.

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem, ukazao je na izuzetno dobru saradnju sa Općinom Novo Sarajevo i Zavodom za izgradnju bez kojih ovo ništa ne bi bio moguće.

"Mi smo kao Vlada Kantona Sarajevo putem Ministarstva finansija već obezbijedili neophodna sredstva za izgradnju ove zgrade, dokumentacija je predana Općini Novo Sarajevo, izvedbeni projekat je spreman, a implementatori projekta su Ministarstvo i Zavod za izgradnju", istakao je ministar Kalem, te dodao da je ova Vlada je radila konstantno na unapređenju putne komunikacije na području Kantona Sarajevo, što se vidi i na terenu.

Zavod za izgradnju KS u zadnje dvije godine identificirao je koji su to projekti najvažniji za Vladu KS, a ovo je svakako jedan od tih projekata, poručio je direktor Hulusić, te dodao da je dokumentacija za nastavak realizacije ovog projekta bila spremna već prije dvije godine, te da se velikim angažmanom ove Vlade i Općine konačno krenulo u realizaciju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije