Investicije / PROJEKTI

Otkup zemlje za autoput Banjaluka – Prijedor koštaće 42 miliona KM

15.07.2018. 08:04 / Izvor: capital.ba

Eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor koštaće građane Srpske oko 42 miliona maraka, a počeće po potpisivanju koncesionog ugovora i dostavljanju potrebne tehničke dokumentacije od strane kineskog investitora.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić potpisao je u subotu, 7. jula, u Sofiji sa kineskim partnerima Protokol o okončanju pregovaračkog postupka u vezi izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor.

Kineska Međunarodna kooperacija za ekonomsku i tehnološku saradnju pri Šandong haj-spid grupaciji trebalo bi da gradi ovaj autoput u dužini od 42 kilomatra i ukupne vrijednosti 297 miliona eura.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS za portal CAPITAL su rekli da je protokolom definisano da dogovoreni nacrt koncesionog ugovora bude predmet daljih saglasnosti Vlade, Pravobranilaštva i Komisije za koncesije Republike Srpske i Vlade Narodne Republike Kine.

„Dogovoreni nacrt koncesionog ugovora biće u narednom periodu upućen u proceduru“, rekli su u ovom ministarstvu.

Kada je u pitanju eksproprijacija zemljišta, istakli su da je procijenjeno da će ona po kilometru iznositi oko milion maraka. To znači da će za eksproprijaciju, koja je obaveza RS, biti neophodno oko 42 miliona KM.

„Planirano je da se sa eksproprijacijom započne po potpisivanju koncesionog ugovora i dostavljanju potrebne tehničke dokumentacije od strane koncesionara. Rok određen za završetak eksproprijacije i izradu glavnog projekta iznosi dvije godine od dana potpisivanja koncesionog ugovora“, rekli su u ministarstvu.

Dogovoreni koncesioni ugovor trebalo bi da bude potpisan u septembru.

Koncesija je novi vid finansiranja izgradnje auto-puteva u Srpskoj, a u ovom slučaju podrazumjeva da kineski partner obezbjedi novac i gradi autoput koji će idućih 30 godina eksploatisati.

Ulaganje Kineza treba da bude otplaćeno na osnovu naplate putarine, a Republika Srpska garantuje broj vozila koji će obezbijediti nešto više od 30 miliona eura potrebnih za otplatu godišnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije