Otvaranje rudnika Lješljani i dalje na čekanju

09.04.2018. 12:29 / Izvor: Glas Srpske
Otvaranje rudnika Lješljani i dalje na čekanju

Firma "Privredni preporod" iz Banjaluke zatražila je dodatno vrijeme od Vlade RS za otvaranje rudnika mrkog uglja i bentonita na lokalitetu "Lješljani" u Novom Gradu.

Firma "Privredni preporod" iz Banjaluke zatražila je dodatno vrijeme od Vlade RS za otvaranje rudnika mrkog uglja i bentonita na lokalitetu "Lješljani" u Novom Gradu.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS je sa "Privrednim preporodom" u maju 2012. godine potpisalo ugovor o koncesiji za korišćenje mrkog uglja i bentonita na ležištu "Lješljani" u Novom Gradu. Aneks ugovora potpisan je u avgustu 2014. godine i rok za izradu projektne dokumentacije i početak rada pomjeren je za kraj 2017. godine. S obzirom na to da je rok probijen, banjalučka firma je zatražila dodatno vrijeme.

"Realizacija ugovora o koncesiji je otežana zbog toga što je planirano da se eksploatacija odvija metodom širokog čela. Međutim, geološka istraživanja su pokazala da to ležište ima složenu tektonsku građu, koja je dovela do lomljenja i pomjeranja ugljenog sloja. Zbog takvog tektonskog sklopa koncesionar mora da promijeni metod otkopavanja, što mijenja i parametre potrebne za izradu projektne dokumentacije", kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Naveli su da je zbog tih problema "Privredni preporod" zatražio prolongiranje roka za otvaranje rudnika jer je potrebno pripremiti projektnu dokumentaciju u skladu sa promjenom metoda rada koju je uslovila geološka građa ležišta.

"Pregovaramo o daljim aktivnostima na realizaciji ugovora. Koncesionar je do sada, nakon detaljnih geoloških istraživanja, izradio elaborat o rezervama mrkog uglja i bentonita na ležištu 'Lješljani', koji je osnov za izradu glavnog rudarskog projekta", rekli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u kojem još nisu mogli da kažu da li će banjalučkoj firmi izaći u susret i prolongirati rok.

Direktor preduzeća "Privredni preporod" Dragan Borković u petak nije odgovarao na pozive, kao ni načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Pojedini predstavnici opštine Novi Grad navode da je banjalučka firma imala dovoljno vremena da uradi sva potrebna istraživanja i pribavi dokumentaciju i da, ako ne želi da ulaže napore u otvaranje rudnika mrkog ulja i bentonita, taj posao treba da prepusti drugim firmama. Navode i da je otvaranje rudnika na lokalitetu "Lješljani" od velikog značaja za opštinu i RS i da zbog toga projekat ne smije stajati.

Rentabilnost i zapošljavanje

Prve procjene pokazuju da je za rentabilnost rudnika potrebna godišnja proizvodnja od 250.000 tona uglja.

Investitor je najavio da će posao poslije otvaranja rudnika dobiti oko 250 radnika..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije