Otvoren Centar za podršku poduzetništvu u Kalesiji

24.05.2016. 08:16 / Izvor: Akta.ba

Projekat BESt4MEs realizuje se s ciljem unapređenja poslovnog okruženja u Tuzli, Srebreniku i Kalesiji, a u okviru programa Evropske unije IPA 2011.

U ponedjeljak, 23.05.2016. godine u Kalesiji je upriličeno svečano otvaranje Centra za podršku poduzetništvu s inkubacionim kapacitetima, koji je uspostavljen u okviru EU projekta “Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća (MSP) u Tuzli i susjednim općinama - BESt 4 SMEs“.

Projekat BESt4MEs realizuje se s ciljem unapređenja poslovnog okruženja u Tuzli, Srebreniku i Kalesiji, a u okviru programa Evropske unije IPA 2011 Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Općina Kalesija aktivno je učestvovala u realizaciji i dostizanju ciljeva koji su obuhvatali poboljšanje fizičke poslovne infrastrukture i usluga za mikro, mala i srednja preduzeća na području općine te poboljšanju saradnje s Gradom Tuzla i Općinom Srebrenik u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja. Značajnu podršku pružila je NERDA kao razvojna agencija i BIT Centar Tuzla prenosom svojih znanja i iskustava u uspostavljanju i radu poslovnog inkubatora.

Osnivanjem ovog Centra i podrškom njegovom daljem radu, Općina Kalesija stvara poslovno okruženje u kojem svi zainteresirani kroz rad u poslovnom inkubatoru, mogu realizirati svoje poslovne ideje. Prostorije Centra nalaze se u novoj Gradskoj sportskoj Sali u Kalesiji i isti raspolaže sa pet opremljenih poslovnih prostora. U toku je i javni poziv koji je Općina Kalesija objavila radi popunjavanja kapaciteta Centra za podršku poduzetništvu s inkubacionim kapacitetima. 

Projekat BESt4SMEs realizuje se u saradnji između Udruženja za razvoj NERDA kao implementatora i koordinatora projekta te partnera: Grada Tuzla, Općine Srebrenik, Općine Kalesija i tehnološkog parka BIT Centra Tuzla. Vrijednost projekta je 566.778,67 €, od čega je 85% finansiranje EU u iznosu od 481.761,00 €, a preostalih 15% sufinansirali su partneri pri čemu je Općina Kalesija izdvojila i dodatna finansijska sredstva za infrastrukturne radove za potrebe završetka Centra.  

   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije