Otvoren obnovljeni šumarski dom u Turskim vodama

23.11.2020. 14:59 / Izvor: Akta.ba
Otvoren obnovljeni šumarski dom u Turskim vodama

Zgrada šumarskog doma u Turskim vodama sadrži, kancelarije, kuhinju s trpezarijom, konferencijsku salu i apartmane za smještaj i boravak gostiju.

Pogon gospodarenja za općinu Bosanska Krupa, nakon dužeg vremenskog perioda, napokon krasi obnovljen Šumarski dom u Turskim vodama na Grmeču.

Dvije godine od početka radova na obnovi ovog reprezentativnog šumarskog objekta, u četvrtak 19. novembra 2020. godine, upriličeno je i njegovo otvaranje.

Svečanim presijecanjem ukrasne vrpce, direktor ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa Šerif Kaljiković i upravnik Pogona gospodarenja za općinu Bosanska Krupa Sebiha Pašalić, zvanično su otvorili ovaj restaurirani objekat.

U svom pozdravnom govoru prilikom otvaranja obnovljene zgrade, upravnica Pašalić zahvalila se svim članovima Uprave koji su omogućili da šumarski dom u Turskim vodama ponovo zablista u novom ruhu, a posebnu zahvalnost istakla je izvršnom direktoru za oblast šumarstva Denisu Burziću, koji je od samog početka bio uključen u proces obnove ovog objekta.

Kako je istakla upravnica Pašalić, obnova šumarskog doma u Turskim vodama koje finansiralo ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa, realizirana je u tri faze.

Prvu fazu čija vrijednost iznosi oko 75.000 KM,  a koja obuhvata demontažu objekta, te armiranobetonske, zidarske, tesarske, i krovopokrivačke radove realizovalo je građevinsko preduzeće „Domoinvest“ d.o.o  iz Bihaća u periodu od 29. juna do 10. decembra 2018. godine. Nadzor na izvođenju radova izvršilo je preduzeće „Hajdar“ d.o.o iz Bihaća. 

Druga faza radova koja je uključivala ugradnju stolarije, uređenje enterijera, vanjske fasade kao i  uređenje dijela dvorišta, otpočela je 5. maja 2020. godine.

Za izvođača radova, putem javnog oglašavanja, izabrano je građevinsko preduzeće „Dola“ d.o.o  Cazin. Vrijednost radova u drugoj fazi iznosila je 179.375 KM. Nadzor nad izvođenjem radova vršila je firma  „ING CONSULTING“ d.o.o Cazin.

Direktor ŠPD-a Šerif Kaljiković naveo je da će u trećoj fazi obnove, šumarski dom u Turskim vodama biti opremljen neophodnim namještajem, a pristupiće se i uređenju dvorišta objekta. Voda i električna energija bit će obezbijeđeni iz ekoloških izvora. U tu svrhu pristupiće se obnovi već postojećeg rezervoara za vodu i objekta za kaptažu, te instaliranju solarnih ćelija i panela za proizvodnju električne energije.  

Zgrada šumarskog doma u Turskim vodama sadrži, kancelarije, kuhinju s trpezarijom, konferencijsku salu i apartmane za smještaj i boravak gostiju.
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije