Otvoren stečaj u Fabrici cijevi "Unis" iz Dervente

19.12.2019. 13:18 / Izvor: Glas Srpske
Otvoren stečaj u Fabrici cijevi 'Unis' iz Dervente

Problemi u Unisu traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

U Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove sedmice je otvoren stečaj, potvrdio je za “Glas Srpske” stečajni upravnik Lazo Đurđević. Đurđević je  istakao da je preuzeo rješenje u Okružnom privrednom sudu u Doboju.

"Druga strana ima rok osam dana da se žali, međutim žalba ne odgađa izvršenje", rekao je Đurđević.

Predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković kaže za “Glas Srpske” da stečaj nije dobro rješenje ni za jednu firmu, ali da je za zaposlene u ovoj propaloj fabrici to jedini izlaz.

"Svjesni smo da je “Unis” prezadužen i da nećemo vjerovatno ni uspjeti da naplatimo sva potraživanja, ali barem će nam staž biti povezan i očekujemo da će se i Vlada kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika pobrinuti za nas", rekla je Milankovićeva. 

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Lazo Đurđević.

Problemi u “Unisu” traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja su trebala biti izmirena u narednih deset godina, ali ga Uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije