Otvorena "Fočanska kuća" - autentični proizvodi i suveniri

29.11.2016. 09:13 / Izvor: RTRS
Otvorena 'Fočanska kuća' - autentični proizvodi i suveniri

Među prvih 12 prodavaca, koji su našli svoje mesto u "Fočanskoj kući" je i Bojana Vladičić, koja sakuplja ljekovito bilje na obroncima Zelengore.

U Foči je jučerotvoren prodajno-promotivni objekat "Fočanska kuća" u kojoj će na jednom mestu biti dostupni poljoprivredni proizvodi autentični za ovaj kraj i turistički suveniri, kao i promotivni materijal o fočanskim turističkim destinacijama.

Projektom koji su realizovali Opšta zadruga Eko iz Foče, lokalna uprava i italijanska organizacija Oksfam, individualnim poljoprivrednim proizvođačima obezbijeđen je prostor za prodaju, pa će fočanski sokovi, likeri, čajevi, voćne rakije, sirevi, ajvar, džem, pekmez, med, ali i neobične rukotvorine pronaći lakši put do kupaca, kako turista, tako i lokalnog stanovništva.

Među prvih 12 prodavaca, koji su našli svoje mesto u "Fočanskoj kući" je i Bojana Vladičić, koja sakuplja ljekovito bilje na obroncima Zelengore od kojeg izrađuje prirodne sapune, kreme, meleme i ulja, svakodnevno proširujući malu porodičnu proizvodnju.

"Veliko nam je zadovoljstvo što će Manufaktura "Vladičić", kao mala kućna radinost, predstavljati Foču i na ovakav način. Mislim da će ovo biti dobra promocija i dobra podrška svima nama, jer će turisti i svi zainteresovani moći da kupe sve što Foča nudi", rekla je Vladičićeva.

Osnivanje "Fočanske kuće", čija je vrednost 18.850 maraka, dio je projekta "Poboljšanje pristupa tržištu malih poljoprivrednih proizvođača u BiH i Egiptu", koji realizuje Oksfam, a njom će gazdovati Eko Foča.

U projektu je učestvovala i opština Foča sa 30 odsto sredstava, dok je ostatak obezbijedio Oksfam.

Načelnik opštine Radisav Mašić je rekao da će "Fočanska kuća" objediniti poljoprivrednike i biti njihova spona sa potrošačima u gradu.

"Sada je na potezu zadruga, koja ima sve preduslove da ovaj posao dalje razvija. Moraće imati evidenciju svih poljoprivrednika sa količinama koje mogu da proizvedu i da im obezbedi da odavde ti proizvodi idu na tržište", rekao je Mašić.

On je dodao da će ovdje biti održavane izložbe slika, književne večeri i druge vrste javnih okupljanja i druženja građana.

"Fočanska kuća" smještena je na spratu jedne od najstarijih i arhitektonski najljepših građevina u Foči, koja zbog stila gradnje i neimara iz primorja koji su je podigli poznata kao "Dubrovačka kuća". Za vrijeme Austro-ugarske to je bila jedna od prvih srpskih kuća u staroj fočanskoj čaršiji i pripadala je trgovačkoj porodici Hadživuković, a danas je u vlasništvu Vodovodnog preduzeća Izvor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije