Otvorena prva solarna elektrana u Tomislavgradu

14.01.2016. 07:37 / Izvor: Akta.ba

Na krovu skladišta PTP-a Šola d.o.o. u Tomislavgradu u utorak je postavljena solarna (fotonaponska) elektrana snage 23 kW.

Na krovu skladišta PTP-a Šola d.o.o. u Tomislavgradu u utorak je postavljena solarna (fotonaponska) elektrana snage 23 kW.

"Od ideje do realizacije ovoga projekta prošlo je nešto manje od tri godine. Velike poteškoće imali smo zbog neuređenoga zakonodavastva i pribavljanja dokumentacije što je išlo dosta sporo, no na kraju smo ipak uspjeli", kazao je za portal tomislavcity vlasnik firme Šola, Goran Šola.

Vrijednost spomenute investicije je oko 80 hiljada KM. Riječ je o kreditnom zaduženju uz povoljnu kamatnu stopu. Ova duvanjska kompanija će proizvedenu električnu energiju prodavati JP Elektroprivredi HZ HB, a investicija bi se trebala isplatiti za šest godina.

Montažu i instaliranje opreme izveli su radnici mostarskog poduzeća Energija – M d.o.o.  koja djeluje četiri godine. Specijalizovana je za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, tj. fotonapona, projektuje i monitira fotonaposke sisteme. Uz firmu “Šola”, do sada je izvela više fotonaposkih sistema.

"U ovoj godini želimo izgraditi i vlastitu elektranu na području Mostara, snage 60 kW, a za to su već pripremljena sredstva. Idući korak je i proizvodnja fotonaponskih panela –  jedna mini tvornica kapaciteta 6 tisuća komada godišnje u jednoj smjeni", kaže za tomislavcity Slađan Marinović, vlasnik te firme.

Marinović, također naglašava nedostatak osjećaja države za ovaj posao i ogromnu birokratiju.

Poticaji više nisu problem, ali je i dalje veliki problem neujednačena birokracija koja se razlikuje u svim općinama i županijama što uvelike usporava posao i povećava troškove investicije i povrat ulaganja. Iz toga razloga je više zainteresiranih odustalo od ovoga posla iako je posve jasno da zelena energija ima budućnost, i u Hercegovini, za razliku od termoelektrana, ima potencijala.

Od Marinovića tomislavgradski portal doznaje da ima više od 20 elektrana puštenih u rad, a proizvođača bi bilo i više kada država iz godine u godinu ne bi  povećavala namete i birokratsku proceduru.

"Misle da potiču povlaštenu cijenu, no to se vremenom izgubi u traženju dokumentacije. Stoga, pozivam mjerodavne da proceduru za ishođenje dozvola svedu na minimum, onda će se dobiti dovoljan broj proizvođača, a otvorit će se i radna mjesta u usluzi, montaži, trgovini i proizvodnji. Na kraju krajeva nećemo uvoziti el. energiju, svaki proizvedeni kwh ostat će u  državi, što u konačnici znači i jeftiniju struju za potrošače", kazao je Marinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije