Otvoreni trg i garaža preko puta sarajevske Vijećnice

02.03.2020. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Otvoreni trg i garaža preko puta sarajevske Vijećnice
OTVORI GALERIJU

Svečanim programom na višenamjenskom trgu, prekoputa Vijećnice, obilježen je Dana nezavisnosti BiH i zvanično predstavljena četiri kapitalna projekta.

Svečanim programom na višenamjenskom trgu, prekoputa Vijećnice, obilježen je Dan nezavisnosti BiH i zvanično predstavljena četiri kapitalna projekta realizovana u općini Stari Grad, vrijedna više od 13 miliona maraka.

Promotivnim filmom na početku događaja prikazana je izgradnja sportske sale za OŠ "Edhem Mulabdić", rekonstrukcija administrativnog sjedišta Općine, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad i izgradnja prve javne podzemne garaže u Sarajevu koja ima višenamjenski trg na površini od skoro 3.000m2.

Upravo na tom trgu, po prvi put održan je svečani program kojem je prisustvovalo više stotina građana. Otkrivanjem ploče sa imenima investitora i kreditora, na trgu, zvanično je počela sa radom podzemna garaža, a ploču su otkrili općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Saudijskog fonda za razvoj mr Abdullah Alromeih, ing Sulaiman Alwetaid i ing Bandar Alharbi, kao i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominah.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je istakao da su ovo projekti koji će služiti građanima i da je to bio primarni cilj kada je odlučeno da se krene u njihovu izgradnju, naročito rekonstrukcija Doma zdravlja gdje će građani osjetiti najviše benefita sa novim poboljšanim uslugama. Također, istakao je da je sretan što se danas na ovakav način proslavio Dan nezavisnosti BiH.

"Ovo je jedan od načina da se obilježi Dan nezavisnosti BiH, da prestanemo sa stereotipima i da ovakvim primjerima ljudima vratimo nadu, polet i nešto pozitivno, da građanima damo projekte koji vode do novog zapošljavanja i ostanka mladih u Bosni i Hercegovini. Smatram da je to najbolji način kako se  obilježava Dan nezavisnosti države kao što je BiH", poručio je načelnik Hadžibajrić.

"Određena sredstva koja su ostala od ova četiri projekta, nekih 800 hiljada KM, bit će utrošena na opremanje i dovršetak opreme u Domu zdravlja Stari Grad. Ovo je najbolji primjer da volimo svoju državu, da volimo Bosnu i Hercegovinu", kazao je načelnik Hadžibajrić.

"Posebno se želim zahvaliti načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i njegovom timu na nevjerovatnoj brzini posla koji su uradili", izjavio je Abdullah Alromeih, predstavnik Fonda. Dodao je da ovaj Fond u BiH realizuje projekte više od 20 godina.  

"Kraljevina Saudijska Arabija i Saudijski fond za razvoj do sada su kreditirali projekte na deset lokacija u BiH sa 153 miliona američkih dolara u segmetima prosvjete, zdravstva, školstva i kulture. Također smo dali bespovratna sredstva narodu BiH u iznosu od 53 miliona američkih dolara koja su uložena u biblioteke i univerzitete", kazao je Alromeih.

U zabavnom dijelu programa goste su zabavljali KUD Baščaršija i Hanka Paldum, a na kraju događaja brojni građani počašćeni su delicijama i specijalitetima koje su pripremili privrednici iz Starog Grada, ali i cijelog Sarajeva.

Garaža ima dvije podzemne etaže sa 155 parking mjesta, uključujući i najmoderniji elektro punjač za vozila koji će građani koristiti bez naknade. Ulaz i izlaz iz podzemne garaže je na semaforu kod Novog mosta Vijećnice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije