Otvoreno prvo sportsko igralište u mjesnoj zajednici "Švrakino Selo - II"

14.06.2020. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Otvoreno prvo sportsko igralište u mjesnoj zajednici 'Švrakino Selo - II'
OTVORI GALERIJU

Djeca više neće igrati lopte na ulici.

Djeca i omladina sa prostora mjesne zajednice "Švrakino Selo - II" od juče imaju mjesto za igru, sport i rekreaciju i više neće lopte igrati na ulici.

"Na njihovu veliku radost, u ulici Rasima Turkušića na Mojmilu, otvoreno je prvo sportsko igralište u ovom naselju", kažu iz Općine Novi Grad.  

Zbog epidemiološke situacije, otvaranje je upriličeno uz prisustvo manjeg broja ljudi, a odigrana je i kraća revijalna utakmica sa manjim brojem djece iz fudbalskog kluba "Atletiko".

Igralište za mali fudbal, košarku i odbojku sa tribinama izgrađeno je u prekrasnoj zelenoj oazi Parka šume Mojmilo, u neposrednoj blizini Eko-kuće, idealno je mjesto za igru i rekreaciju, kako stanovnicima ovog dijela Novog Grada, tako i posjetiocima Parka šuma Mojmilo.

Ima dva ulaza, iz ulice Ramiza Turkušića sa sjeverne strane, a sa južne strane je povezano sa platoom Eko – kuće i ograđeno je.

Petnaestogodišnji Hamza Tahirović, i njegovi drugovi presretni su što su dobili mjesto za igru.

Hamza je učenik OŠ "Aneks" i već pet godina trenira u FK "Atletiko", kaže da je ploha idealna.

Dodaje da su do sada fudbala igrali na ulici, a da će od sada ovdje provoditi slobodno vrijeme i družiti se.  

Na izgradnju sportskog terena u ovom dijelu Novog Grada čekalo se niz godina, kaže Bećir Suljević, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice.

"Bilo je brojnih zahtjeva iz Mjesne zajednice, jer nikada nismo imali igralište. Zahvaljujući inicijativi i razumijevanju općinskog načelnika Semira Efendića, konačno je ova priča dobila svoj pozitivan epilog, i nije samo ovo što je urađeno u Švrakinom Selu važno, mnogo toga značajnog za ugodniji život stanovnika, ovdje je riješeno. Sretan sam, jer je veliki broj djece dobilo mjesto za igru", ističe Suljević.

Igralište je izgrađeno na izuzetno strmom i zahtjevnom terenu, na ranije neuređenom i neiskorištenom prostoru, a gravitira mu pet, šest ulica sa velikim brojem djece i omladine. 

"Ovo igralište sasvim sigurno će promijeniti način života u ovom dijelu Novog Grada. Sam teren bio je vrlo nepristupačan, radovi su bili izuzetno zahtjevni, jer su se morali graditi armirano betonski zidovi. U konačnici, dobili smo jedno jako lijepo igralište koje će sigurno dugo služiti građanima i djeci sa ovoga područja", rekao je Kenen Bukva, šef Odsjeka za investicije i komunalne poslove Općine Novi Grad.

Općina Novi Grad na svom prostoru ima 110 sportskih i dječijih igrališta i u narednom periodu u kontinuitetu će ulagati u izgradnju novih, ali i sanaciju postojećih igrališta, kako bi se najmlađim stanovnicima i omladini osiguralo što više prostora za igru i rekreaciju.     

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije