Ova kuća troši 20 puta manje od prosječne u BiH

11.05.2015. 08:26 / Izvor: Dnevni list
Ova kuća troši 20 puta manje od prosječne u BiH

Kuća ima ugrađen poseban sustav grijanja, odnosno hlađenja, koji funkcionira na principu zraka koji s usisnim ventilom usisava u cijevi položene u zemlji, na dubini od dva metra, ispod kuće, zatim oko kuće i na tavanu.

Pozitivan trend gradnje niskoenergetskih i pasivnih kuća polako dolazi i u Bosnu i Hercegovinu, rečeno je u Centru za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske učinkovitosti, Energisu, koji su istaknuli kako je nedavno izgrađen prvi pasivni objekt u Sarajevu u naselju Kovači.

Ova pasivna kuća će, na godišnjoj razini, uštedjeti mnogo novca. Objekt je s godišnjom potrošnjom energije od 15 KW/m2, a troši do 20 puta manje od prosječne kuće u BiH.

"Procjene su da su troškovi ove kuće za grijanje, hlađenje, ventilaciju i sanitarnu vodu, na godišnjoj razini oko 300 maraka", navode u Energisu.

Sustav grijanja

Kako je objašnjeno, kuća ima ugrađen poseban sustav grijanja, odnosno hlađenja, koji funkcionira na principu zraka koji s usisnim ventilom usisava u cijevi položene u zemlji, na dubini od dva metra, ispod kuće, zatim oko kuće i na tavanu. Zrak se po potrebi zagrijava ili hladi i osigurava ugodnu temperaturu unutar objekta.

"Prema neslužbenim procjenama, cijena ovog sustava iznosi od 25 do 30 tisuća maraka, a može zagrijavati, odnosno hladiti i do 300 četvornih metara površine", priopćeno je iz Energisa. Hamid Mehinović, direktor ovoga Centra, izrazio je zadovoljstvo što se u našoj zemlji realiziraju projekti u oblasti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u BiH te je napomenuo da je Energis još 2011. godine počeo kampanju o pasivnoj izgradnji.

"Već tada, u suradnji s upravom grada Sarajeva i ostalim partnerima, realizirali smo promotivnu kampanju ‘Moja kuća budućnosti’ u sklopu Europskog tjedna za održivu energiju", poručuje Mehinović. U Energisu tvrde da, ako bi institucije na svim razinama pokazale više sluha i poticajnim mjerama podržale izgradnju ovakvih objekata, ova bi se oblast u BiH mogla još brže razvijati.

Energetski neovisna

Projekt pod imenom NexusHouse rezultat je suradnje Općine Stari Grad i tvornice montažnih kuća drvne industrije Promo. Zajedničko je djelo Tehničkog sveučilšta iz Münchena i Teksaškog sveučilišta iz Austina. Prizemna kuća je energetski neovisna, napravljena od recikliranih i održivih materijala, ima sustav za prečišćavanje vode i solarne panele na krovu.

Kuća je napravljena od recikliranih materijala, materijala koji su održivi i sa solarnim panelima na krovu. Energijom iz solarnih panela opskrbljuju se svi kućni uređaji – osvjetljenje, kuhinjski uređaji, klimatizacija i električni automobil.

"Kuća koristi toplotnu crpku i sustav za skladištenje toplotne energije, kako bi optimalno iskorištavala energiju za grijanje, odnosno hlađenje. Sustav za sakupljanje kišnice osigurava tehničku vodu, a uz pomoć sustava za filtraciju, voda se može koristiti i za piće. Sustav za prikupljanje iskorištene vode, omogućava da se ta voda ponovno koristi u perilici rublja, u vodokotliću i slično", priopćeno je iz Energisa. Većina materijala, koji su korišteni tijekom izgradnje kuće, ne zagađuju životnu sredinu i mogu se razgraditi na sastavne dijelove koji se recikliraju. Također, fasada je obložena recikliranim drvetom. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije