Investicije / PROJEKTI

Ove sedmice kreću radovi na mostarskom Alcatrazu

27.05.2020. 11:52 / Izvor: bljesak.info

Nakon brojnih peripetija i činjenice da je prva faza radova okončana koncem 2012. godine, ovog tjedna kreće nastavak izgradnje nove zgrade Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) zatvorenog i poluotvorenog tipa u Mostaru, objavio je Avaz.

Riječ je o zatvorskom kompleksu koji se gradi u mostarskom prigradskom naselju Jasenica i koji se prostire na 50.000 četvornih metara, a koji je, zbog činjenice da je prema projektu zamišljen kao jedan od najsigurnijih zatvora, prozvan mostarskim Alkatrazom. 

Druga faza radova, kako je potvrđeno Avazu iz Uprave KPZ-a Mostar, počet će u petak, praktično, uvođenjem izvođača radova u posjed.

Nakon Što su u okviru prve faze izgrađene četiri vrste zaštitnih zidova, zaštitni kanal, dvije radionice te kuhinja, kao i šetnica oko odjela zatvorenog tipa s ogradom visine od šest metara, s pet boksova, za što je iz federalne blagajne izdvojeno 3,3 milijuna KM.

Sada će uslijediti izgradnja svih objekata i infrastrukture, što će koštati 2,9 milijuna KM. I za ovu drugu fazu novac je, također, osiguran iz federalnog proračuna. 

Upravo nedostatak novca je bio glavna kočnica za nastavak ovog projekta, a kada su sredstva osigurana 2018., skoro dvije godine se otegnuo postupak žalbi izvođača radova.

Inače, objekt mostarskog zatvora često je bio na meti kradljivaca, a najveća krađa je zabilježena 2016. godine kada su ukradeni aluminijska vrata i prozori dok su iz kuhinje za radnike otuđeni razni kućanski aparati. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije