Investicije / NEKRETNINE

Ozvaničen početak izrade glavnih projekata za 130 km autoputa na koridoru 5C

17.01.2008. 13:54 / Izvor: Fena

Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić danas (17.01.2008.) je u Sarajevu održao sastanak s projekt menadžerima za sve LOT-ove za izradu glavnih projekata za koridor 5-C, te ujedno najavio i zvanični početak izrade tih projekata.

Prema Ljubićevim riječima, radi se o projektima za sedam LOT-ova za 130 kilometara autoputa na koridoru 5-C čija bi izgradnja trebalo da bude završena najkasnije do 2014. godine

Kako je najavljeno, neke kompanije su već započele izradu projekata, a rok za završetak tog posla je 18 mjeseci, osim za LOT 4 (zaobilaznica Zenica) gdje je zbog teških uvjeta terena rok 30 mjeseci.

Vrijednost sedam ugovora za novu dionicu od 130 kilometara je 30 miliona KM, a cijelim poslom će upravljati Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

"Izrada glavnih projekata za izgradnju koridora 5-C omogućit će nam da za 18 mjeseci dobijemo potrebne saglasnosti, pomoći će nam pri izboru investitora, izboru izvođača radova i da lakše pronađemo potencijalne kreditore", rekao je minister Ljubić, te izrazio uvjerenje da će obaveze iz ugovora biti ispunjene prema zadatoj dinamici.

Ministar Ljubić je 7. decembra 2007. u Sarajevu potpisao ugovore s predstavnicima firmi koje će raditi glavne projekte za 130 kilometara autoputa na koridoru 5-C.

Tada su potpisani ugovori za LOT-ove 1,2 i 3 Svilaj - Doboj jug, dužine 63 km, LOT 4 obilaznica Zenica, dužine 9 km i LOT 6 i 7, Mostar sjever-Bijača, čija dionica s LOT-om 5 iznosi 57 kilometara. Međutim, tada nije potpisan LOT 5 za dionicu Mostar sjever-Mostar jug iz razloga što je jedan ponuđač na tenderu iskoristio zakonsku mogućnost i uložio žalbu na izbor ponuđača.

Nosioci aktivnosti za LOT-ove 1,3,6 i 7 su Institut građevinarstva Hrvatske iz Zagreba i IPSA institut iz Sarajeva , za LOT 2 nosilac aktivnosti je kompanija Lotti iz Rima, a za LOT 4 kompanija Inoxa iz Madrida.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije