Ozvaničen završetak rekonstrukcije prve dionice puta Zenica - Babino

23.06.2020. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Ozvaničen završetak rekonstrukcije prve dionice puta Zenica - Babino

Projekt rekonstrukcije dionice u dužini od 1.200 metara finansirala je Vlada Zeničko-dobojskog kantona sredstvima u iznosu od jedan milion maraka.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Arnel Isak posjetili su MZ Babino povodom završetka rekonstrukcije prve dionice puta Zenica-Babino.

Projekt rekonstrukcije dionice u dužini od 1.200 metara finansirala je Vlada Zeničko-dobojskog kantona sredstvima u iznosu od jedan milion maraka.

Put koji povezuje grad Zenicu sa selima u slivu rijeke Babine, odlukom Vlade Federacije BiH prekategorisan je u regionalni put R457, čime je postao važna putna konekcija između grada Zenice i općine Kakanj.

Plan Vlade Zeničko-dobojskog kantona je da izvrši rekonstrukciju cjelokupne trase Zenica-Babino-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj, tako da je već osigurano novih milion maraka za nastavak radova na putu Zenica-Babino te 600.000 KM za rekonstrukciju prve dionice puta R457 u općini Kakanj, saopćeno je ZDK. 

"Očekujemo da će veoma brzo krenuti procedure raspisivanja tendera za radove na dionicama za koje su odobrena sredstva. Ponosni smo što smo za regionalni put Zenica-Babino-Kakanj opredijelili 2,6 miliona KM, što je sigurno jedna od najvećih investicija koju je dosad dobio ovaj kraj. Također, očekuje se i početak radova na rekonstrukciji škole u Seocima, a planirana su u skorije vrijeme i ulaganja u školu u Arnautima i Donjem Babinu", rekao je Ganić.

Ministar Isak je podsjetio da je samo za održavanje puta R457 za 2020. godinu izdvojeno 600.000 KM, a već je potpisan ugovor sa izvođačem odabranim putem javnog poziva.

"Koordinacija sela Babinskog sliva je iskazala svoje prioritete, a jedan od prioriteta je rekonstrukcija puta. Izdvojili smo značajna finansijska sredstva i pokazali da mladi žele i mogu bolje i da na ovome nećemo stati", rekao je ministar Isak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije