Ozvaničeno otvaranje građevinskih radova na izgradnji Toplane Zenica

29.02.2020. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Ozvaničeno otvaranje građevinskih radova na izgradnji Toplane Zenica

Cilj projekta je pružanje pouzdanog grijanja i značajno poboljšanje zaštite okoliša za građane Zenice.

U hotelu "Zenica" je održana ceremonija otvaranja građevinskih radova na projektu "Toplana Zenica".

Historijski projekat, kakvim su ga ocijenili njegovi idejni tvorci i implementatori, što on po mišljenju građana Zenice i jeste, pokrenut je od strane ArcelorMittala Zenica i Grada Zenica zajedno sa finskim partnerima KPA Unicon Oy i Finski fond za industrijsku saradnju.

Cilj projekta je pružanje pouzdanog grijanja i značajno poboljšanje zaštite okoliša za građane Zenice. Ukupna vrijednost projekta "Toplana Zenica" je oko 53 miliona eura, od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđena od strane EBRD-a, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa. Preostalih 12 miliona Eura obezbijeđeno je  direktnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji. Zbog neodložnih obaveza, obzirom da se danas održava sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj će se raspravljati o Budžetu za 2020. godinu, odnosno finansijskoj deblokadi Grada Zenica, gradonačelnik Fuad Kasumović, jedan od inicijatora i najvećih zagovarača ovog projekta, bio je spriječen prisustvovati ceremoniji.

"Gradska uprava Zenice sa mnom na čelu, od početka projektnih aktivnosti sve svoje kapacitete stavila je na raspolaganje kako bi se realizovao projekt izgradnje Toplane Zenica. U realizaciju ovog projekta krenuli smo od nule ili kako to naš narod kaže – sa livade. Nismo imali čak ni projektnu ideju, a kamoli finansijska sredstva. Po dolasku na funkciju Gradonačelnika Zenice, u novembru 2016. godine zatekao sam Grad prezadužen i bez ijednog projekta.  Dobro se sjećam, a vjerujem da se i naši sugrađani sjećaju da je na temperaturi od minus 24 stepena Celzijusa početkom 2017. godine prestala isporuka toplotne energije. Prestao je i normalan život naših sugrađana jer je takva situacija trajala danima. Nije bilo izgleda da se kotlovi stari više od 40 godina vrate u funkciju. Nedostatak grijanja nije bio samo infrastrukturni problem, to je bio ključni problem grada Zenice od čijeg je rješavanja zavisilo normalno odvijanje života u gradu sa preko 100.000 stanovnika. Rješavanje ovog problema za mene i moje saradnike, uz sve druge probleme koje u Zenici imamo, postao je i do dana današnjeg prioritet je kojem smo maksimalno posvećeni. Opredijeljeni da uspijemo u tom cilju, domaćinskim odnosom prema novcu građana Zenice, uštedama i racionaliziranjem troškova, uspjeli smo obezbijediti finansijska sredstva za realizaciju projekta izgradnje Toplane Zenica. Ono što je najvažnije, ovaj projekat realizujemo bez ijedne marke kreditnog zaduženja, što se prvi put u istoriji Zenice dešava. Usuđujem se kazati da je to generacijski poduhvat ove Gradske uprave sa mnom na čelu", povodom početka građevinskih radova na realizaciji projekta Toplana Zenica izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. Kamen temeljac za Toplanu Zenica d.o.o. položen je 1. oktobra prošle godine, a u međuvremenu izdejstvovane su i proestale dozvole potrebne za realizaciju ovog historijskog projekta.

"Naši partneri, kompanija ArcelorMittal Zenica, finski KPA Unicon Oy i Finski fond za industrijsku saradnju su od početka ovog projekta vjerovali u njegovu realizaciju i ovim putem u ime građana Zenice i svoje lično ime zahvaljujem se njima, kao i Evropskoj banci za obnovu i razvoj čijim će kreditnim sredstvima biti finansiran najveći dio projekta. Podsjećam da je nakon žučnih rasprava i neopravdanog skepticizma određenih političkih partija koje pokušavaju bloklirati sve pozitivne tokove u našem gradu, na moje insistiranje Gradsko vijeće u aprilu 2018. godine dalo saglasnost na osnivanje joint venture kompanije za proizvodnju toplotne energije. Grad Zenica je kao učešće u projektu uplatio 4.693.992 KM osnivačkog uloga, osiguranih uštedama i ponavljam bez marke zaduženja", ponosno ističe gradonačelnik Kasumović.

Realizacijom projekta "Toplana Zenica", naš grad će imati ekološki prihvatljivo, pouzdano i stabilno grijanje. Generalni direktor ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta u obraćanju brojnim zvanicama, zahvalio partnerima u projektu, kao i svojim saradnicima. Posebnu zahvalnost u više navrata gospodin Mehta iskazao je gradonačelniku Kasumoviću, a nije propustio priliku da se na podršci zahvali Nerminu Džindiću, federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije.

"Ovo je za nas početak vremena, momenat kada poduzimamo jedan važan korak ka zelenom okolišu. Očekujemo da će ovaj projekat, na kojem radimo već nekoliko godina, biti okončan do kraja 2020. godine, te da od slijedeće godine nećemo koristiti ugalj u svojim kotlovima, čime ćemo potpuno eliminisati emisije So2. Također očekujemo da će od iduće godine isporuka grijanja prema gradu biti stabilnija", rekao je Mehta. Gradska uprava Zenica stava je kako je realizacija ovog projekta dokaz da se uz velike napore, predanost i rad, mogu stvoriti bolji uslovi za život svih građana, te prosperitetniji i ugodniji privredni ambijent.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije