Panorama Sole gradi novu zgradu na Skenderiji: Prvi stanari već u septembru

26.05.2014. 10:32 / Izvor: eKapija.ba
Panorama Sole gradi novu zgradu na Skenderiji: Prvi stanari već u septembru
OTVORI GALERIJU

Investitor zgrade, čija je spratnost Po+2S+P+6+M je kompanija Panorama Sole d.o.o, a kako su potvrdili za eKapija.ba završetak svih radova i useljenje prvih stanara očekuju u septembru ove godine.

Centar Sarajeva, tačnije Skenderija će dobiti novi poslovno- stambeni objekat u ulici koja spaja Skenderpašinu i Soukbunar. Investitor zgrade, čija je spratnost Po+2S+P+6+M je kompanija Panorama Sole d.o.o, a kako su potvrdili za eKapija.ba završetak svih radova i useljenje prvih stanara očekuju u septembru ove godine.

"Trenutno se rade malteri, stavlja se fasada, otvori, zatvara se objekat. U zgradi radimo neke stvari posebno, drugačije od ostalih, te prvi put u BiH. Tako stavljamo stiroporni sistem na ciglu, koji dozvolja da zgrada diše. Otvori će svi biti sa termo-izolaciono troslojnim staklom, grijanje preko vodenih dizalica topline, te radimo Salamander otvore", pričaju za eKapija.ba iz firme Panorama Sole. Također prvi u BiH ugrađuju Schock Tronsole zvučnu izolaciju svih stepeništa i liftova.

Objekat je funkcionalno podijeljen na parking garažu, ostave, poslovni prostor, te stambeni prostor.

Podrumski prostor koji je denivelisan u odnosu na teren, sadrži ostave stanova, ukupno 33. Suteren I i II je predviđen za saobraćaj u mirovanju koji ima prirodno provjetravanje te ne zahtijeva dodatnu ugradnju ventilacionih kanala, ukupno ima 35 mjesta za parkiranje te pet pomoćnih. Prizemlje sadrži stan i poslovni prostor, dok su sve ostale etaže stambenog karaktera.

Stambeni prostor je koncipiran tako da na ukupno osam stambenih etaža sadrži 32 stambene jedinice kvadrature 29m2 – 177m2, koliko sadrži dvoetažni stan pozicioniran u prostoru mansarde objekta. Od elemenata komunikacije objekat sadrži glavno stepenište te "pomoćno" požarno koje je prirodno provjetravano. Uz prostor požarnih stepenica predviđena su dva lifta od kojih manji za četiri osobe ide od prizemlja do zadnje etaže, dok veći lift za osa, osoba prolazi kroz sve etaže objekta počevši od podrumskog prostora. Liftovi su projektovani po standardu proizvođača „Kone“ „Otis“ i slično.

Osnovna nosiva konstrukcija objekta je monolitna armirano – betonska sa nosivim zidovima i stubovima dominantno postavljenim okomito na pad terena. Debljine AB nosivih zidova su 30cm do nivoa terena te se propocionalno smanjuju sa porastom spratnosti objekta na 20cm na zadnjim etažama objekta. Zidovi su utemeljeni u kontra nosivu AB ploču koja prati padinu terena odnosno nosivi sloj lapora.

Ukupna visina objekta u odnosu na kotu terena zaključno sa atikom objekta iznosi 32m. Konstruktivna visina stambenih etaža iznosi 3m.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije