Partner iz Srbije oživljava paljansko preduzeće

17.01.2020. 11:09 / Izvor: Glas Srpske
Partner iz Srbije oživljava paljansko preduzeće

Fabrika motora specijalne namjene, koja je prije godinu zbog višemilionskog duga gurnuta u stečaj, biće reorganizovana.

Fabrika motora specijalne namjene, koja je prije godinu zbog višemilionskog duga gurnuta u stečaj, biće reorganizovana, a zahvaljujući strateškom partneru iz Srbije proizvodnja bi trebalo da bude ponovo pokrenuta.

Istakao je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik ovog paljanskog preduzeća Radoslav Bratić i dodao da se, poslije pregovara sa nekoliko zainteresovanih investitora, nazire rješenje situacije.

"Partner koji će biti većinski vlasnik preduzeća je iz Srbije. Ne možemo govoriti o detaljima, čekamo određene odluke Vlade RS, jer je riječ o namjenskoj industriji, koja je veoma specifična. Riječ je o proizvodnji i remontu motora za tenkove", rekao je Bratić.

Dodao je da kapaciteti Fabrike motora specijalne namjene prevazilaze domaće pa čak i tržište regiona.

"Moramo pronaći treće tržište ukoliko želimo opstati i obezbijediti dugoročne poslove", rekao je Bratić i naglasio da bi na početku trebalo da bude zaposleno oko 40 radnika.

Načelnik Pala Boško Jugović istakao je za “Glas Srpske” da bi oživljavanje Fabrike motora specijalne namjene donijelo prosperitet i lokalnoj zajednici i njenim stanovnicima.

"U trenutku zaustavljanja proizvodnje u fabrici je bilo zaposleno 69 radnika. Riječ je o namjenskoj industriji, a među zainteresovanima za oživljavanje preduzeća je i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, s obzirom na to da bi u ovoj fabrici mogli raditi remont motora, što u Srbiji ne mogu", istakao je Jugović.

Fabrika motora specijalne namjene bavila se proizvodnjom vojne opreme, motora za tenkove, a s obzirom na to da je tržište bilo limitirano sa mnogo faktora, došlo je do određenih poteškoća u poslovanju.

Problemi su nastali, kako u proizvodnji rezervnih dijelova tako i u poslovanju sa kooperantima.

Nakon dvogodišnje pauze Fabrika motora specijalne namjene je u januaru 2018. godine potpisala ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije za remont deset tenkovskih motora, a vrijednost dogovorenog posla bila je nešto više od milion maraka. Tada je istaknuto da je dugoročni plan da Srbija privatizuje ovo paljansko preduzeće.

Zbog dugova prema radnicima i Poreskoj upravi RS, koji su premašili osam miliona maraka, Fabrika motora specijalne namjene otišla je u stečaj 19. februara prošle godine.

Radoslav Bratić ističe da je za nepunu godinu, koliko traje stečaj u Fabrici motora specijalne namjene, prodata samo ona imovina koja nije uslov za ponovno pokretanje proizvodnje.

"Prodajom imovine prikupljeno je oko 110.000 maraka, kojima smo uspjeli da pokrijemo neke tekuće troškove", rekao je Bratić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije