Petrović: U narednih deset godina hiljadu megavata iz obnovljivih izvora

24.04.2019. 07:46 / Izvor: SRNA
Petrović: U narednih deset godina hiljadu megavata iz obnovljivih izvora

Petrović je naglasio da su projekti na rijeci Drini planirani zajedno sa Srbijom, sa kojom se dijeli hidroenergetski potencijal ove rijeke.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da ogroman potencijal RS-a predstavljaju obnovljivi izvori energije iz kojih se u narednih 10 godina u elektromreži RS-a može očekivati hiljadu megavata električne energije vrijednosti 1,25 milijardi eura.

Petrović je na "Jahorina ekonomskom forumu 2019" istakao da je za realizaciju planiranih projekata u vezi sa korištenjem obnovljivih izvora energije u naredne tri godine potrebno 375 miliona KM.

Navodeći da su obnovljivi izvori energije nedovoljno istražen potencijal, Petrović je rekao da, osim proizvodnje električne energije iz vjetra, treba razmotriti i korištenje geotermalnih izvora i biomase.

On je na panelu posvećenom čistim energetskim tehnologijama precizirao da se rast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u prvom redu očekuju iz hidropotencijala rijeka Trebišnjice, gornjeg toka Drine, pritoke Drine - Bistrice, kao i Vrbasa i Bosne.

Petrović je naglasio da su projekti na rijeci Drini planirani zajedno sa Srbijom, sa kojom se dijeli hidroenergetski potencijal ove rijeke.

"Solarne elektrane moguće su na području Trebinja, a njihova planirana snaga je 100 megavata", precizirao je Petrović i dodao da se treći segment proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije odnosi na vjetroelektrane čiji su procijenjeni potencijali viši od 300 megavata.

Petrović je dodao da se kada je riječ o postojećim termoelektranama u Republici Srpskoj teži smanjenju emisije štetnih gasova, a da se razmatra i korištenje gasa, kao i goriva iz otpada, što sada nije zastupljeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije