Plan za 2019. godinu: Mostovi na Docu i Toplicama, velika kongresna dvorana

17.11.2018. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Plan za 2019. godinu: Mostovi na Docu i Toplicama, velika kongresna dvorana

Budući most na Docu izjavio da će upravo ovaj objekat biti jedan od kapitalnih zahvata za idućih par godina.

Gradnja novog mosta u Srpskim toplicama, projektovanje novog, velikog mosta na lokaciji u Docu i velike kongresno-konferencijske dvorane, jedni su od ključnih, infrastrukturnih projekata koji su planirani za iduću godinu.

Predstavljajući neke od najvećih projekata za 2019. godinu, gradonačelnik Igor Radojičić je na lokaciji budućeg mosta na Docu izjavio da će upravo ovaj objekat biti jedan od kapitalnih zahvata za idućih par godina.

"I to ne samo po finansijskoj vrijednosti, nego i po tome što će most pored svoje upotrebne važnosti za saobraćaj grada imati i estetsku vrijednost, odnosno biće nešto što će biti na razglednicama iz Banje Luke i jedan od prepoznatljivih simbola grada", kazao je Radojičić.

Kada je riječ o dinamici realizaciji ovog projekta, dogodine će biti raspisan javni poziv za idejno rješenje budućeg mosta, što je nova praksa u radu gradske administracije.

"Po dobijanju idejnog rješenja prepoznatljivog simbola i arhitekture, ići će se u izradu glavnog projekta. Cilj nam je da se u idućoj godini bavimo izborom i projektovanjem idejnog rješenja, a da do 2020. godine uđemo u rješavanje imovinskih odnosa, gdje se nas očekuje dosta posla. Dakle, planirano je da do 2020. godine bude urađen projekat, riješen bar dio imovinskih odnosa na trasi budućeg mosta i sklopljena finansijska konstrukciju. Naša je želja da u godini uđemo u radove, da li na pristupnim saobraćajnicama ili na samom mostu", rekao je Radojičić.

Precizna vrijednost mosta u Docu biće poznata nakon izrade projektne dokumentacije, a u ovom trenutku se barata sa okvirnim procjenama po kojim bi most, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama, koštao oko devet miliona KM.

Govoreći o finansiranju ovog projekta, Radojičić je precizirao da se o tome već pregovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoju (EBRD), ističući da finansijska konstrukcija trebala biti završena u narednoj godini.

Prema proračunima Odjeljenja za saobraćaj, izgradnja ovog mosta imala bi veliki uticaj na ubrzavanje saobraćaja, o čemu najbolje svjedoči podatak da bi se na nove dionice Istočnog tranzita, odnosno iz podnožja Starčevice do Doca stizalo za svega tri minuta.

Govoreći o gradnji novog mosta u Srpskim toplicama, Radojičić je rekao da je cilj da se naredne godine uđe u te radove, dok bi postojeći most bio preuređen u pješački most u  sklopu kompetnog ambijentalnog preuređenja zone oko banje koju je kupio Zavod za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

U isto vrijeme, jedan od kapitalnih projekata je plan za izgradnju velike kongresno – konferencijske dvorane u blizini zgrade Vlade RS, koja bi uključivala i izgradnju hotela. Procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 35 miliona KM.

"Iduće godine, očekujemo projekat ovog objekata, a planirano je da do 2020. godine sklopimo finansijsku konstrukciju. S obzirom na veliku vrijednost projekta, realno bi bilo da se izgradnja izvede javno-privatnim partnerstvom. Jedna od opcija je da Gradu pripadne kongresno-konferenijska dvorana a da investitor gradi hotel ili poslovne sadržaje i u tome nađe svoj finansijski interes", kazao je Radojičić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije