Planira se izgradnja sportsko-rekrativnog centra park prirode 'Taline'

Investicije / PROJEKTI

Planira se izgradnja sportsko-rekrativnog centra park prirode "Taline"

08.11.2019. 10:51 / Izvor: Akta.ba

Jedan od glavnih strateških ciljeva opštine Sokolac jeste razvoj turizma. Zbog svog geografskog položaja, prirodnih resursa i bogate istorije, Sokolac ima odlične uslove za razvoj jedne od najvažnijih ekonomskih djelatnosti u sadašnjosti. Blizina planine Romanije, bogata priroda i zdrava klima samo su neke od prednosti Sokoca. U proteklom periodu u njihovoj opštini najveći akcent stavljen je na sportski turizam. Uređeni su postojeći i napravljeni novi tereni za rekreaciju, a u planu lokalne uprave je i dalja nadogradnja ovog oblika turizma. Кako bi bila zaokružena ova priča, postoji ideja izgradnje zatvorenog bazena i klizališta koja je sve bliža svojoj realizaciji.

U svrhu razvoja turizma na području naše opštine stvorila se ideja da se radi na razvoju jedne od najatraktivnijih lokacija u neposrednoj blizini grada – parku prirode „Taline“. Tim povodom opština Sokolac je odlučila da uskoro raspiše konkurs za izradu idejnog rješenja turističkog razvoja parka prirode „Taline“. Rješenje bi trebalo da obuhvata izgradnju vještačkog jezera, trim staze, staze za monti bajk, pješačke staze, staze za jahanje, vožnja sankama sa zapregom, vožnja kvadovima, moto sport, terene za mini golf i druge terene na otvorenom. Idejno rješenje trebalo bi da ponudi i projekat prostora za vikend naselje oko jezera, hotela za stara lica, rehabilitacioni centar, svadbeni salon i ugostiteljski objekat. Isplanirati i prilazni put sa posotojeće saobraćajnice, tortoar, proširenje trake i osvjetljenje do etno – restorana „Кum“, kao i izgradnja pasarele do ovog ugostiteljskog objekta.

Obzirom da turizam ima značajan uticaj na ekonomski, socijalni, ekološki i kulturni aspekt života, opština Sokolac se opredjelila da ova djelatnost bude jedan od glavnih strateških ciljeva razvoja.

Кonkurs za izradu idejnog rješenja park prirode „Taline“ uskoro će biti objavljen na portalu „Sokolac srce Romanije“, mogućnost učešća imaće svi zainteresovani autori u struci, a najbolja tri rješenja biće novčano nagrađena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije