Planiran gasovod od Bijeljine do Banjaluke i izgradnja dvije elektrane

Investicije / PROJEKTI

Planiran gasovod od Bijeljine do Banjaluke i izgradnja dvije elektrane

11.06.2019. 09:49 / Izvor: SRNA

Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u okviru gasifikacije Republike Srpske koja će biti realizovana sa ruskom kompanijom "Gasprom" planirano da bude sagrađen primarni gasovod od Bijeljine do Banjaluke i dvije gasne elektrane.

"Sadržaji ranijeg projekta `Južni tok` sada su reafirmisani i planirano je da se gradi primarni gasovod od Bijeljine do Banjaluke, a da se na toj relaciji izgrade dvije gasne elektrane", istakao je Dodik.

On je naveo da je tokom razgovora o gasifikaciji RS-a koje je imao za vrijeme nedavne posjete Rusiji potvrđeno rusko učešće od 60 odsto u tom projektu, a učešće Srpske od 40 odsto, kao i da će "Gasprom" projektovati i vršiti kontrolu radova.

"To nam je važno jer to ujedno podrazumijeva i garanciju kvaliteta radova koji će biti urađeni", rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je naglasio spremnost da sa "Gaspromom" bude napravljen bilo koji aranžman, a da Srpska dobije gasovod koji će imati mnogo uticaja na kvalitet života.

"RS može da uzme kredit da uđe u aranžman za gasovod jer nema sredstava koje može da rezerviše da bi sa stanovišta učešća u vlasništvu mogla čekati nekih 20 godina da joj se ta sredstva vrate u vidu dividende", naveo je Dodik.

On je istakao da RS-u preostaje da prihvati partnere koji imaju sredstva, podsjetivši da "Gasprom" ima svoju banku putem koje finansira značajan dio zajedničkih projekata.

Dodik je naglasio da sve razvijene zemlje Evrope svoju ekonomiju baziraju na sigurnim isporukama gasa i da je sasvim logično da to čini Republika Srpska.

"S obzirom na moju funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, razgovori u Rusiji bili su i u pravcu da istaknem potrebu da se ostavi prostor i za kvalitetnim snabdijevanjem gasom Federacije BiH /FBiH/. Nisam razgovarao sa predstavnicima FBiH o tome, ali imam namjeru da to učinim i mislim da bi bilo dobro da i oni budu dio tog projekta", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bilo bi krajnje neodgovorno da bilo ko zaustavi projekat gasifikacije jer bi to ozbiljno usložilo odnose unutar BiH i Srpska nema razloga da istrpi takav odnos prema sebi.

"Ranije smo vidjeli kako to izgleda, imali smo sve pripremljeno u vezi sa `Južnim tokom`, falila je saglasnost koja je vječito odgađana, a onda još, kako to rade u Sarajevu, postave svoje zahtjeve kao što su tražili da se na nivou BiH gradi regulatorno tijelo za gas, što je neprihvatljivo i neće se desiti jer je to nadležnost RS-a", podsjetio je Dodik.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije