Planovi u općini Centar: Dom penzionera na mjestu devastiranog Diskotona

02.12.2017. 09:37 / Izvor: Akta.ba
Planovi u općini Centar: Dom penzionera na mjestu devastiranog Diskotona

Općinsko vijeće u četvrtak je donijelo odluke da se po skraćenom postupku pristupi izradi izmjena i dopuna regulacionih planova.

Općinsko vijeće je donijelo odluke da se po skraćenom postupku pristupi izradi izmjena i dopuna regulacionih planova ''Rekreativno zabavni centar Pionirska dolina'' i ''Koševo'', a koje se odnose na izmjene granice obuhvata ova dva plana kako bi se mogla formirati jedinstvena prostorna cjelina koja će biti predmet izrade detaljne planske dokumentacije. Cilj ovih izmjena je da se planskim dokumentima predvidi izgradnja dijela Ulice Nahorevska, odnosno proširenje ulaza u tu ulicu na njenom početku. 

Osim toga, planirana je i zamjena građevinskog fonda, odnosno izgradnja Doma penzionera na lokalitetu devastiranog objekta ''Diskotona'' kojeg treba ukloniti. Pošto planiranu izgradnju treba definisati donošenjem urbanističkog projekta, a imajući u vidu da ne postoji zakonski osnov da obuhvat urbanističkog projekta bude definisan kroz dva regulaciona plana, ocijenjeno je opravdanim da se izvrše izmjene granica važećih regulacionih planova i tako stvori uvjet da se formira nova jedinstvena prostorna cjelina.

Donesena je i odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Čobanija'' za lokalitet ''Pozorišna kafana-Restoran Dva ribara'', također po skraćenom postupku. U smjernicama za izradu izmjena regulacionog plana je naznačeno da je cilj preispitivanje mogućnosti za prostorne intervencije bazirane na savremenom pristupu i urbanoj obnovi objekata kulturno-historijskog naslijeđa uz njihovo očuvanje i zaštitu. Izmjenama i dopunama bi se omogućilo stvaranje planskih preduvjeta na pomenutom lokalitetu, površine 0,46 ha, za rekonstrukciju i nadziđivanje pojedinih objekata što treba da doprinese revitaliziranju zatečenih urbanih struktura i spriječi njihovo dalje propadanje. 

Nosilac izrade izmjena i dopuna pomenutih regulacionih planova je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a planirano je i uključivanje javnosti kako bi građani bili detaljnije upoznati o predloženim izmjenama i dopunama ovih planskih dokumenata, navodi se u saopćenju Općine Centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije