Planovi za izgradnju eko kampa i sportsko – rekreativne zone na Bijambarama

19.07.2018. 13:56 / Izvor: Akta.ba
Planovi za izgradnju eko kampa i sportsko – rekreativne zone na Bijambarama

Teme sastanka bile su postupak tehničkog pregleda postojećih objekata i kupovina zemljišta u obuhvatu zaštićenog područja Bijambara.

Općinski načelnik održao je radni sastanak sa ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomirom Lukićem, pomoćnicom ministra za zaštitu okoliša Zijadom Krvavac, direktorom Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osmanom Delićem i njegovim saradnicima, te pomoćnicom u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Općine Ilijaš Melihom Avdibegović.

Teme sastanka bile su postupak tehničkog pregleda postojećih objekata i kupovina zemljišta u obuhvatu zaštićenog područja Bijambara, te povećanje kapaciteta parking mjesta za posjetitelje Bijambara.

Za dva postojeća objekta izgrađena na lokalitetu Bijambara izdata je naknadna urbanističko – građevinska dokumentacija, a u toku su i aktivnosti za izdavanje upotrebne dozvole. Planirano je rušenje pomenutih objekata, a potom na istom mjestu izgradnja edukaciono - rekreacionog EKO KAMP-a i sportsko - rekreativne zone.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je osiguralo sredstva za kupovinu zemljišta od privatnih vlasnika unutar zaštićenog prostora Bijambara. Postupak nabavke predmetnog zemljišta vodi općinska služba za imovinsko – pravne poslove, a na sastanku je potencirano da se postupak eksproprijacije ubrza.

S obzirom na ljetnu turističku sezonu i povećan broj posjetitelja Bijambara direktor Delić je iskazao potrebu povećanja kapaciteta postojećeg parking prostora. Nadležna općinska služba je pribavila projekat i izdala saglasnost za proširenje parking prostora, izgradnju autobuskih stajališta uz magistralnu cestu u oba smjera i proširenje magistralne ceste u svrhu ulazno – izlazne trake.

Daljne aktivnosti, za čiju je realizaciju Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša preuzelo obavezu, su izrada glavnog projekta, pribavljanje odobrenja za građenje i realizacija na terenu.

Direktor Delić je iskazao potrebu regulisanja upravljanja postojećim vodovodnim sistemom u okviru zakonskih procedura u zaštićenom području. Iste aktivnosti će se u narednom periodu izdefinisati sa JKP Vodostan Ilijaš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije