Investicije / NEKRETNINE

Pobjedničko rješenje konkursa za Austrijski trg i At mejdan sa arheološkim nalazištem – Stakleni paviljon za zimsko okupljanje

09.02.2010. 12:34 / Izvor: eKapija.ba

Studentice arhitekture Maja Halilhodžić i Majda Hodžić osvojile su prvo za rad "Ispod površine".

One su ponudile najbolje rješenje u okviru radionice "Transformacija gradskog trga" za Austrijski trg dok za je prostor Baščaršijskog trga najbolji rad bio "Rebrendiranje Baščaršije".

Ciljevi ovog pobjedničkog rješenja su:

-aktiviranje desne obale Miljacke povezivanje sa ostalim dijelom grada

-maksimalno iskoristi sve potencijale prostornog obuhvata (referentni objekti; potencijalni magneti prostora)

- minimalnim intervencijama postići veći kvalitet prostora (oblikovno i funkcionalno "pospremanje" obuhvata)

- odvajanje automobilskog i pješačkog saobraćaja (stvaranje pješačkih zona, usmjeravanje korisnika, jasne hodne linije)

(Park At mejdana sa staklenim paviljonom)

Cjelokupan obuhvat sastoji se od tri međusobno povezane cjeline, tj. tri intervencije koje će se odvijati u okviru Austrijskog trga (okretnica gradskog saobraćaja), park At mejdana (muzički paviljon) i arheološko nalazište (Bakr Babina džamija)

U okviru Austrijskog trga :

"Najprije smo počistili trg od automobila i nastojali dobiti prostor koji ujedno služi za komunikaciju, tranzit, ali i prostor koji ostavlja mogućnosti da se tu nešto dogodi. Naime to je bio i cilj kod samog instaliranja nadstrešnice na trgu koji takođe predstavlja mjesto čekanja trolejbusa. Nadstrešnica je tako koncipirana da ne predstavlja nikakvu vizuelnu prepreku u prostoru, samim tim sto je potpuno prohodna i otvorena, te omogućava normalnu komunikaciju sa ostalim dijelom trga", kažu studentice za naš portal.

Ove komunikacije su simbolično prenijele u popločanje, smjernicama koje prati ambijentalno osvjetljenje (led svjetla) malog promjera. U pravcu ovih smjernica nalaze se infopaneli (rade na principu tac skrina), koji nam daju više informacija o historiji općenito, nekim događajima kao i o trenutnim aktuelnostima u gradu. Naime, prostor trga treba da iznese svu historiju na površinu, odnosno da predstavlja mjesto okupljanja odnosno mjesto odakle će se ljudi raspršiti u neposrednu okolinu grada.

U okviru At mejdana ( muzički paviljon)

(Aleja skulptura)

Glavna i osnovna intervencija na At mejdanu proizašla je zatvaranjem južne longitudinale koja je tim omogućila stvaranje atraktivne šetnice duž Miljacke. Popločanje na At mejdanu analogno je popločanju cijelog obuhvata na kojem se takođe nalaze smjernice sa ambijentalnim osvjetljenjem stvarajući izvandrednu atmosferu i igru svjetla u posljepodnevnim satima. U okviru At mejdana nalaze se tri sadržaja.

Naime, tu je aleja skulptura koja se nalazi duž obale Miljacke a sačinjavaju je klupe koje su orjentisane kako prema parku tako i prema riječi i predstavljau doslovne klupe sculpture različitog oblika i dimenzija.

Zatim park, odnosno neobavezno sjedenje na platformama, koje su postavljene u parku, transformabilnog su oblika dajući dinamičnost prostoru. Prvenstveno imaju ulogu uvlačenja korisnika u cijeli prostor parka. Tu ulogu takode ima i nagib na južnom dijelu parka At mjedana koji predstavlja zaštitnu zavjesu od intenzine i bučne saobraćajnice.

Takođe u okviru At mejdana nalazi se i stakleni paviljon, dakle, današnja trafostanica koja je minimalnim intervencijama( povećati transparentnost staklene fasade objekta) postala jedan vertikalni trg (park) koji je zaštićen staklenim zavjesama.

(Stakleni paviljon - aktiviranje u zimskom periodu)

Naime, njegova uloga je prvenstveno ostvariti aktivnosti na ovom prostoru i u zimskom periodu - galerijama, radionicama odnosno prostorom za ispijanje kafe. Njegova namjena pa samim tim i upotrebni prostor su promjenljivi u zavisnosti od potrebe njegovih korisnika.

I na kaju kao posljednji sadržaj u okviru ove cjeline je prostor koji se nalazi iza staklenog paviljona a prestavlja njegov integralni dio, je otvorena pozornica. Nastala je rušenjem devastiranih objekata koji su određeni za rušenje planskom dokumentacijom.

"I na kraju arheloško nalazište, koje smo mi kao što je već napomenuto tretirali kao neodvojiv prostor cijelog obuhvata. Nastajojali smo ovaj prostor povezati, integririrati njegovim aktivnim korištenjem tj. prostor je postao prohodan odnosno ne postoji nikakva fizička prepreka prema arheološkim ostacima. Arheološke iskopine adekvatno smo konzervirali i zaštitili staklenim plohama tako da i dalje ostanu vidljivi korisnicima prostora", navode pobjednice ovog idejnog rješenja.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije