Poboljšanje energetske efikasnosti za novih 16 stambenih zgrada u Zenici

09.09.2021. 13:22 / Izvor: Akta.ba
Poboljšanje energetske efikasnosti za novih 16 stambenih zgrada u Zenici

U prethodne četiri godine završeni su radovi na izradi termo - izolacione fasade na 16 objekata u centru grada.

U užem gradskom području u toku je realizacija aktivnosti u sklopu Javnog poziva etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada. Prema posljednjem javnom pozivu, Grad Zenica obezbijedio je  333.021,16 KM za realizaciju 16 ugovora o sufinansiranju izrade termo-izolacione fasade-utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča. 

Cilj projekta je pružanje sistemske pomoći građanima Zenice u poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, kao i uklanjanje opasnog azbestnog otpada. Gradska uprava nastoji i na ovaj način doprinijeti ljepšem izgledu grada, a prevashodna želja je da se utopljavanjem stambenih objekata omogući manja potrošnja energenata, manja emisija štetnih plinova i postigne poboljšanje kvaliteta zraka. 

"Prije četiri godine među prvim gradovima u BiH uveli ovaj projekat kao jedan od koraka ka smanjivanju emisije štetnih gasova na području Zenice, u to vrijeme novog člana zelenih gradova Evrope. Voljeli bi da se još više etažnih vlasnika objekata kolektivnog stanovanja prijavljuje za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava ali zbog cjelokupne situacije u društvu, očito je da građani imaju druge prioritete što je i razumljivo", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. 

U prethodne četiri godine završeni su radovi na izradi termo - izolacione fasade na 16 objekata u centru grada, te radovi na zamjeni krovova izrađenih od azbestnih ploča na 33 objekta, za što je utrošeno oko 800.000,00 KM. 

Odabrani izvođači radova uvedeni su u poslove na objektima: dr Mehmeda Spahe broj 18,18A i 18B, Fakultetska broj 10, Čurukovića put broj 1, dr Abdulaziza Aska Borića broj 32 A, 32B i 32C, Odmut broj 3 A i 3 B i Crkviće broj 1A, 1B i 1C.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije