Počela izgradnja distributivne vodovodne mreže u naselju Buća Potok

28.11.2019. 08:57 / Izvor: Akta.ba
Počela izgradnja distributivne vodovodne mreže u naselju Buća Potok

Počeli su radovi na izgradnji distributivne vodovodne mreže u ulici Adema i Muradifa Omerspahića u mjesnoj zajednici "Dolac".

Počeli su radovi na izgradnji distributivne vodovodne mreže u ulici Adema i Muradifa Omerspahića u mjesnoj zajednici "Dolac".

Radnici firme Manjo d.o.o. nakon iskopa izvršili su polaganje cjevovoda u dijelu ulice Sulje Jahića, a radovi će se izvoditi cijelom dužinom ulice Adema i Muradifa Omerspahića, do spoja sa ulicom Vladimira Preloga.

Bit će položeno oko 500 metara cjevovoda, na koji će biti priključeno oko 50 stambenih objekata, koji do sada nisu imali tehnički adekvatnu vodovodnu mrežu. Radi se o gornjem dijelu naselja Buća Potok gdje su stambeni objekti bili priključeni na tehnički neadekvatne vodovodne cijevi, koje su često pucale i gdje je dolazilo do prekida u snabdijevanju vodom. Ovim projektom svi ti objekti će biti priključeni na legalni distributivni vodovodni sistem. Time će se u značajnoj mjeri poboljšati snabdjevenost vodom stanovnika ovog dijela naselja, smanjit će se gubici vode i omogućiti legalizacija stambenih objekata.

"Iskopali smo oko 150 metara kanala, vršimo polaganje daktilnih cjevi DN 100, a radovi se izvode tako što se odmah nakon iskopa kamionima vrši odvoz zemlje. Dnevno iskopamo od 25 do 30 metara kanala, zatim položimo cijevi, a potom zatrpamo pjeskom i tamponom kako bi taj dio ceste vratili u prvobitno stanje i omogućili nesmetano odvijanje motornog saobraćaja. Radovi se odvijaju bez problema i ukoliko vremenski uslovi budu zadovoljavajući bit će završeni za mjesec i po", izjavio je Ibro Manjić, direktor firme Manjo.

Radovi se izvode uz nadzor KJKP Vodovod i kanalizacija i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo.

Nakon priključenja stambenih objekata na novoizgrađenu vodovodnu mrežu, izvršit će se i asfaltiranje saobraćajnice.

Izgradnja vodovodne mreže u ovom dijelu Buća Potoka dio je projekta poboljšanja vodosnabdijevanja rubnih dijelova općine Novi Grad, za koji je iz općinskog budžeta izdvojeno 203.000 KM.

Ovim projektom će biti obuhvaćeni i dijelovi ulice Nadira Kafedžića u Švrakinom Selu, gdje će biti položeno oko 200 metara cjevovoda, i Dobroševićke ulice u Dobroševićima. Realizacijom ova tri projekta bit će izgrađeno oko 800 metara novog distributivnog cjevovoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije