Počela izgradnja dnevnog centra za osobe s invaliditetom u Trebinju

15.12.2020. 07:44 / Izvor: Akta.ba
Počela izgradnja dnevnog centra za osobe s invaliditetom u Trebinju

U Trebinju je započela izgradnja dnevnog centra za osobe s invaliditetom, a za prvu fazu osigurano je 627.000 KM.

U Trebinju je započela izgradnja dnevnog centra za osobe s invaliditetom, a za prvu fazu osigurano je 627.000 KM.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja roditelja i djece s poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja Mijat Šarović istakao je da je ovo sjajan dan za djecu i roditelje iz ove udruge i grada Trebinja, nešto što stvara pretpostavku da djeca s invaliditetom ostaju u ovaj grad, da ovdje živi uz podršku cijele zajednice.

Šarović je izjavio da je površina na kojoj će se graditi dnevni centar za djecu s teškoćama u razvoju 1.500 četvornih metara, s korisnom površinom od 810 četvornih metara na dvije razine.

Naveo je da prva faza radova predviđa završetak grubih i vanjskih, kao i dio internih radova.

"Udruga`"Sunce nam je zajedničko" dovršit će financijsku konstrukciju s gradom i ostalim donatorima kroz radove za drugu fazu gradnje, što podrazumijeva dovođenje prizemlja objekta u funkciju kako bi se korisnici mogli premjestiti iz starog centra u novoizgrađeni objekt", rekao je Šarović.

Šarović je dodao da treća faza radova predviđa sanaciju gornjeg kata, gdje se planira izgradnja stanova.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić precizirao je da će grad Trebinje, uz podršku Republike Srpske, nakon završetka prve pokušati nastaviti radove na drugoj fazi izgradnje dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

„Grad Trebinje je u projektu sudjelovao sa 500.000 KM, što znači cijenu zemljišta, najamninu i troškove uređenja. Grad Trebinje će i dalje pomagati da projekt zaživi, ​​a na radost djece roditelja i cijelog Trebinja ", rekao je Ćurić.

Predstavnik tvrtke izvođača radova, Velibor Lozo, rekao je novinarima da je velika čast biti dio ovog projekta i izrazio nadu da će izgradnja dnevnog centra biti završena što prije, te da će osobe kojima je namijenjen imati puno bolje uvjete.

Lozo je dodao da je rok za završetak prve faze građevinskih radova 70 dana, te izrazio nadu da će dnevni centar biti u funkciji, najkasnije za pola godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije