Počela izgradnja gasovoda na teritoriji Rafinerije nafte Brod

13.12.2019. 11:14 / Izvor: Akta.ba
Počela izgradnja gasovoda na teritoriji Rafinerije nafte Brod

Puštanje u rad direktnog gasovoda planirano je za III kvartal 2020. godine.

Na teritoriji Rafinerije nafte Brod počeli su radovi na izgradnji gasnog cjevovoda dužine 1.850 metara i prečnika Du 200. Time je započeta realizacija, klјučne, II faze projekta gasifikacije, na kojoj je angažovano stručno osoblјe rafinerije kao i lokalnih specijalizovanih građevinskih preduzeća koja imaju znanje i već stečena iskustva na uspješno realizovanim projektima sa Rafinerijom nafte. Završetak radova na montaži cjevovoda u krugu preduzeća planiran je do kraja o^e godine.

Mreža za distribuciju gasa u Rafineriji nafte Brod (cjevovoda) povećaće fleksibilnost i efikasnost rada rafinerije, umanjiće međusobnu zavisnost proizvodnih jedinica i rezultovaće umanjenjem troškova proizvodnje.

U okviru II faze gasifikacije, planiran je i remont mostovnog cjevovoda za prelaz gasa preko rijeke Save (u novembru je završeno istraživanje i dijagnostika), kao i priklјučivanje na magistralni gaosovod na teritoriji Republike Hrvatske. Do kraja decembra očekuju se rezultati ispitivanja produktovoda koji se nalazi u Hrvatskoj. Nakon završetka navedenih radova biće formiran detalјan plan remonta i dalјnje realizacije projekta gasifikacije Rafinerije nafte Brod.

Očekuje se da će rezultat realizacije druge faze projekta ujedno biti i početak prve isporuke prirodnog gasa u rafineriju.

Puštanje u rad direktnog gasovoda planirano je za III kvartal 2020. godine.

Podsjećamo, iz „Rafinerije nafte Brod" a.d. Brod ranije je saopšteno da je 24. oktobra 2019. godine u Zagrebu (Republika Hrvatska) potpisan ugovor između kompanija „Kroduks plin" d.o.o. i "Plinakro" d.o.o., kojim je izvršen otkup produktovoda na teritoriji Hrvatske, za potrebe dalјe realizacije projekta gasifikacije rafinerije. Iz Rafinerije su istakli da zaklјučivanje ovog ugovora ima strateški značaj za uspješnu realizaciju projekta.

Neposredno nakon potpisivanja ovog ugovora, rukovodstvo „Zarubežnjefta" a.d. predstavilo je program realizacije prve faze projekta gasifikacije Rafinerije nafte Brod, puštajući u rad novu kotlovnicu koja ima mogućnost korištenja kombinovanog pogonskog goriva - gas i mazut. U izgradnju nove kotlovnice uložena su sredstva u ukupnom iznosu od 6,6 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije