al
Počela izgradnja magacina za potrebe civilne zaštite i vatrogasne brigade

Investicije / PROJEKTI

Počela izgradnja magacina za potrebe civilne zaštite i vatrogasne brigade

05.04.2019. 08:55 / Izvor: Akta.ba

U Banjalučkom naselju Rakovačke bare počela je izgradnja centralnog magacina za potrebe civilne zaštite i vatrogasne brigade, objekta vrijednog 650.000 KM. Tokom obilaska gradilišta, gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da u posljednjih nekoliko godina mnogo novca uloženo u opremaljnje Vatrogasne brigade i Civilne zaštite, te da je, zbog nabavki velikih količina nove opreme, potrebno izgraditi centralno skladište za njihove potrebe.

"Skladište će se prostirati na više od 1.000 kvadratnih metara, a pored vatrogasaca i civilne zaštite, moći će da ga koriste i druge gradske službe, koje imaju potrebe za skladištenjem razne opreme, poput Odjeljenja za komunalne poslove i Odjeljenje za saobraćaj i puteve", rekao je Radojičić i ukazao da su, zbog izmjena zakona koje su uslijedile poslije katastrofalnih poplava iz 2014. godine, Odsjeku za civilnu zaštitu i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice na raspolaganju znatno veća sredstva u odnosu na raniji period.

"Usljed povećanih izdvajanja za ovaj sektor, nabavljeno je mnogo opreme za ove potrebe i naša vatrogasna jedinica je u ovom momentu najbolje opremljena jedinica u Republici Srpskoj", naglasio je Radojičić.

On je dodao da su prošle godine proširene aktivnosti iz oblasti prevencije poplava, u smislu uređenja bujičnih i manjih vodotokova na području grada, odnosno na vodotokovima koji su u gradskoj nadležnosti.

"Nabavili smo građevinske mašine i išli u preventivno čišćenje korita svih identifikovanih vodotokova, a kada su u pitanju rijeke Vrbas i Vrbanja, tu nismo u mogućnosti da djelujemo na taj način jer su one u nadležnosti „Voda RS“", naveo je Radojičić.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, Mladen Ćućun, precizirao je da će su  novom objektu nalaziti sva materijalno –tehnička sredstva koja odsjek posjeduje.

"Na ovom mjestu će, između ostalog, biti smještena i specijalizovana mašina za punjenje vreća za odbranu od poplava. Ovakvu mašinu u svom posjedu na širem području ima samo Banja Luka, a trenutno imamo na stanju 50.000 vreća. Kad je riječ o opremanju civilne zaštite, nabavljeno je više od 1.000 kompleta uniformi, lopata, čizama i slično, a u ovoj godini biće kupljen i intendantski materijal, kao što su ćebad i šatori", rekao je Ćućun.

Izvođač radova je preduzeće „Tekton“, a rok za završetak radova je 120 dana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije