Investicije / PROJEKTI

Počela izgradnja pročistača otpadnih voda u Tomislavgradu

19.07.2021. 09:52 / Izvor: Akta.ba

Započeli građevinski radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu, saopćeno je iz ove općine.

Podsjećamo, vrijednost ovog ugovora je 2.824.786,90 EUR s PDV-om.

Izvođač radova je GH HOLDING d.o.o Ljubljana, a podizvođači su HIDRA d.o.o Sarajevo i Livnoputovi d.o.o Livno.

Ugovor se implementira po žutoj – FIDICK knjizi u okviru WATSAN projekta Federacije BiH otpadnih voda. Završetak radova je planiran do 28. svibnja 2023. godine, po ugovoru rok svih aktivnosti projekta je 27 mjeseci. 

Specifičnost projekta je "Ključ u ruke", što znači da je izvođač radova dužan napraviti glavni projekt, izvesti radove, obučiti osoblje i na kraju predati u ruke investitoru. 

Završetkom ovog projekta stavlja se točka na realizaciju sveukupnog projekta vodoopskrbe i kanalizacije u Tomislavgradu, te time ostvaruje san stanovništva općine Tomislavgrad, da se dosadašnji način zbrinjavanja fekalnog otpada, zamjenjuje na način da se štiti okoliš i time stvaraju bolji uvjeti za korištenje rijeke Šujice, a i samog poljoprivrednog zemljišta. 

Financijska konstrukcija ovog projekta se zatvara sredstvima kredita EIB-a švedske razvojne agencije Sida , sufinanciranjem Fonda za zaštitu okoliša BiH i djelom vlastitim sredstvima općine Tomislavgrad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije