Počela obnova Trga Sabora bosanskog na Dobrinji

21.11.2020. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Počela obnova Trga Sabora bosanskog na Dobrinji

Općine Novi Grad Sarajevo i Istočna Ilidža realiziraju projekat sanacije i obnove trga koji se nalazi na teritoriji dvije lokalne zajednice.

Općine Novi Grad Sarajevo i Istočna Ilidža realiziraju projekat sanacije i obnove trga koji se nalazi na teritoriji dvije lokalne zajednice, a riječ je o Trgu Sabora bosanskog na samoj granici dva entiteta na Dobrinji 4 i Trgu kralja Aleksandra na Dobrinji 1, na području Istočne Ilidže. Radi se o zajedničkoj saradnji dvije lokalne zajednice u oblasti rješavanja saobraćajne infrastrukture i poboljšanju sigurnosti stanovnika obje općine.

S obzirom na činjenicu da se trg administrativno i teritorijalno nalazi u dva entiteta, te da u saobraćajno arhitektonskom smislu predstavlja jednu cjelinu, između općina Novi Grad Sarajevo i Istočna ilidža potpisan je sporazum o zajedničkom finansiranju obnove trgova, u vrijednosti od 565.000 KM. Općina Novi Grad Sarajevo izradila je projektnu dokumentaciju za cjelovitu rekonstrukciju trga na teritoriji obje općine, te provela proceduru odabira izvođača radova.  

Trg je u upotrebi duže od 30 godina i u dosta lošem je stanju, a svakodnevno ga koristi veliki broj stanovnika obje općine, te je bilo neophodno uraditi njegovu komplentu rekonstrukciju.

Dio trga koji se koristi za motorna vozila bit će asfaltiran, dok će se u drugom dijelu izvršiti zamjena polomljenih ploča novim, a pješačka zona bit će odvojena od zone za motorni saobraćaj postavljanjem fizičkih prepreka – stubića. Shodno raspoloživim prostornim mogućnostima predviđena je izgradnja i obilježavanje oko 40 parking mjesta.

Projektom rekonstrukcije bit će zadržani postojeći prilazi trgovima, kao i izgradnja još jedne staze za pješake, a ugovorena je i izgradnja i modernizacija sistema javne rasvjete na cijeloj dužini trga. Radove izvodi firma "Mibral" d.o.o. Sarajevo, dok nadzor nad izvođenjem radova vrši Institut za građevinarstvo "IG" d.o.o. Banja Luka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije