Počela obnova zgrade Muzeja savremene umjetnosti u Banjoj Luci

10.08.2020. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Počela obnova zgrade Muzeja savremene umjetnosti u Banjoj Luci

Osim krova, bit će sanirane i prostorije koje će služiti za biblioteku i čitaonicu.

Sanacija krova Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjoj Luci počela je ovih dana, u okviru prve faze obnove zgrade te institucije kulture.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković istakla je da je riječ je o spomeniku koji se nalazi pod zaštitom i da su, uz redovne dozvole bile neophodne i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika.

Osim krova, bit će sanirane i prostorije koje će služiti za biblioteku i čitaonicu.

"U novembru ove godine planiramo početak radova sa prednje strane zgrade gdje će biti sanirani ulazni hol i vrata. Bit će ugrađen i lift koji će povezati dvije etaže muzeja, odnosno, na taj način, stavićemo u funkciju i potkrovlje zgrade", istakla je Vujković i dodala da će kompletna sanacija muzeja biti obavljena kroz tri ili četiri faze.

Potpuna obnova podrazumijeva i obnovu fasade sa ambijentalnom rasvjetom, potom obnovu entrerijera kao i uređenje nekadašnjeg perona željezničke stanice, koja se tu ranije nalazila, u prostor prilagođen današnjem vremenu.

Projekat obnove Muzeja savremene umjetnosti RS, uradio je projektni tim profesora banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, a obnovu su finansijski podržali Kabinet predsjednika RS i Ambasada SAD u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije