Investicije / PROJEKTI

Počela rekonstrukcija Hotela Zagreb

17.04.2014. 09:13 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Rješenjem Federalnog ministarstva prostornog uređenja počeli su radovi na bivšem objektu Hotela Zagreb, a o početku radova danas je Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine i službeno obaviješten.

Inače, ovaj bivši hotel je jedan od simbola grada te se nalazi na listi zaštićenih spomenika u BiH.

Kako je za Radiosarajevo.ba rečeno u Zavodu, rješenjem Ministarstva dato je odobrenje za rehabilitaciju objekta odnosno za ''rekonstrukciju predmetne građevine'' što podrazumijeva razgradnju postojećeg devastiranog objekta uz deponiranje opeke na određeno mjesto, a radi ponovnog korištenja prilikom oblaganja vanjskih zidova objekta.

"Izgradnju novog objekta poslovne namjene istih horizontalnih i vertikalnih gabarita kao postojeći objekat bivšeg 'Hotel Zagreba', uz zadržavanje spratnosti, istim rasporedom i ritmom, otvora na fasadi te vraćanjem postojeće fasadne plastike", rečeno nam je u Zavodu.

Naime, elaboratom i nalazima od 1. augusta 2012. godine, Institut za materijale i konstrukciju Sarajevo je zbog rapidnog propadanja konstrukcije i stepenom degradacije zidanih struktura, dao i postavio Investitoru kao obavezu razgradnju objekta.

U Zavodu tvrde i da razgradnja i ponovna rekonstrukcija objekta kroz primjenu suvremene konstrukcije kako bi se osigurala konstruktivna stabilnost, neće oduzeti ambijentalnu vrijednost objekta. Projekt zadržava sve parametre starog objekta definirane kroz gabarit, visinu i proporcije. Dimenzije, položaj i materijalizacija otvora je ponovljena, kao i spratna visina etaža te smještaj u prostoru.

Glavni izvođač radova je firma NEIMARI d.o.o. Sarajevo, a građevinski nadzor je firma G.D. Arhitekt d.o.o. Mostar.

Stručni konzervatorski nadzor će vršiti Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, nadležna služba zaštite naslijeđa u FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije