Počela rekonstrukcija Hotela Zagreb

17.04.2014. 09:13 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Počela rekonstrukcija Hotela Zagreb

Razgradnja i ponovna rekonstrukcija objekta kroz primjenu suvremene konstrukcije kako bi se osigurala konstruktivna stabilnost, neće oduzeti ambijentalnu vrijednost objekta.

Rješenjem Federalnog ministarstva prostornog uređenja počeli su radovi na bivšem objektu Hotela Zagreb, a o početku radova danas je Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine i službeno obaviješten.

Inače, ovaj bivši hotel je jedan od simbola grada te se nalazi na listi zaštićenih spomenika u BiH.

Kako je za Radiosarajevo.ba rečeno u Zavodu, rješenjem Ministarstva dato je odobrenje za rehabilitaciju objekta odnosno za ''rekonstrukciju predmetne građevine'' što podrazumijeva razgradnju postojećeg devastiranog objekta uz deponiranje opeke na određeno mjesto, a radi ponovnog korištenja prilikom oblaganja vanjskih zidova objekta.

"Izgradnju novog objekta poslovne namjene istih horizontalnih i vertikalnih gabarita kao postojeći objekat bivšeg 'Hotel Zagreba', uz zadržavanje spratnosti, istim rasporedom i ritmom, otvora na fasadi te vraćanjem postojeće fasadne plastike", rečeno nam je u Zavodu.

Naime, elaboratom i nalazima od 1. augusta 2012. godine, Institut za materijale i konstrukciju Sarajevo je zbog rapidnog propadanja konstrukcije i stepenom degradacije zidanih struktura, dao i postavio Investitoru kao obavezu razgradnju objekta.

U Zavodu tvrde i da razgradnja i ponovna rekonstrukcija objekta kroz primjenu suvremene konstrukcije kako bi se osigurala konstruktivna stabilnost, neće oduzeti ambijentalnu vrijednost objekta. Projekt zadržava sve parametre starog objekta definirane kroz gabarit, visinu i proporcije. Dimenzije, položaj i materijalizacija otvora je ponovljena, kao i spratna visina etaža te smještaj u prostoru.

Glavni izvođač radova je firma NEIMARI d.o.o. Sarajevo, a građevinski nadzor je firma G.D. Arhitekt d.o.o. Mostar.

Stručni konzervatorski nadzor će vršiti Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, nadležna služba zaštite naslijeđa u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije