Počela rekonstrukcija raskrsnice u Živinicama

08.09.2016. 13:42 / Izvor: Akta.ba
Počela rekonstrukcija raskrsnice u Živinicama

Raskrsnica koja je predmet rekonstrukcije, nalazi se u užem gradskom području smještena neposredno između magistralnog puta M18 i željezničke pruge.

Uvođenjem u posao izvođača radova jučer je počela rekonstrukcija raskrsnice u dijelu Druge ulice regionalnog puta R455-a “Poljice - Živinice - Zelenika” u Živinicama.

Vrijednost ovog projekta je oko 400.000,00 KM, a finansira ga Direkcija regionalnih cesta TK-a u iznosu od 350.000,00 KM i Općina Živinice u iznosu od 50.000,00 KM.

Raskrsnica koja je predmet rekonstrukcije, nalazi se u užem gradskom području smještena neposredno između magistralnog puta M18 i željezničke pruge. Dužina putne komunikacije koja će se raditi je 500 metara, radit će se sa sve tri strane i sa svjetlosnom signalizacijom. Idejni projekat je izgradnja raskrsnice sa odvojenim trakama kako bi se poboljšao protok i povećala bezbijednost svih učesnika u saobraćaju. Osnovna koncepcija projektnog rješenja rekonstrukcije raskrsnice je zadržavanje postojeće trase, uz izvjesne korekcije u geometriji vođenja trase.

Izvođač radova je firma “ROADING“ d.o.o. Gračanica, a rok izvođenja radova je 45 dana.

Općinski načelnik Asim Aljić, ministar saobraćaja, trgovine i turizma Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić i direktor JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona Agan Delibajrić su ovim povodom posjetili navedenu dionicu puta.

”Ovo je projekat koji mi dugo godina čekamo. Sami ste mogli vidjeti kolika je gustina saobraćaja na ovom dijelu. Ono što imamo problem jeste rješavanje imovinsko-pravnih odnosa ali mi nismo mogli čekati da to do kraja završimo jer bi nam sredstva propala i mi ćemo u narednom periodu kao lokalna zajednica taj dio posla riješiti i mislim da će ova raskrsnica u mnogome pomoći da ovaj dio ulice koji prolazi kroz Živinice, a pogotovo što se u blizini nalazi i Osnovna škola da zaista bude uređen na takav način da budu bezbijedni svi učesnici u saobraćaju”, rekao je načelnik Asim Aljić.

”Ovo je nastavak aktivnosti vlade TK, direkcije regionalnih cesta u kojem i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja učestvuje u svemu. Ova dionica je predviđena planom direkcije cesta za 2016. godinu. Radi se o rekonstrukciji raskrsnice u standardnom obliku, i da se ova raskrsnica i komunikacija od 500 metara uradi tehnički da može zadovoljiti potrebe ove regionalne ceste. To je potrebno Živinicama, a vlada TK, Direkcija i Ministarstvo aktivno su vezani za poboljšanje infrastrukture u TK, pa tako i u Živinicama, kao i svim ostalim lokalnim zajednicama. ”, rekao je ministar Mirsad Gluhić.

“Prije svega mi smo najavili da je Tuzlanski kanton u ovoj godini jedno veliko gradilište i mi sa riječi prelazimo na djelo. Možda su neki bili pesimisti ali mi danas tu famu otklanjamo. Ovo je jedno u nizu gradilište u ovoj godini koje smo mi započeli i završavamo. R 455 Poljice-Živinice, put je od posebnog regionalnog značaja koji povezuje Općinu Lukavac i Općinu Živinice. Mi ovih dana ulazimo u još četiri gradilišta, a to je u Gornjoj Tuzli, na Majevici, na Godušu i na raskrsnici aerodrom prema Dubravama. Mi u svakom dijelu rekonstrukcije regionalnih puteva, sada planiramo i izradu pješačkih staza. Sa njima mi već zbrinjavamo pješake koji su svakodnevno ugroženi u saobraćaju, a normalno i vozače da imaju manje opasnosti od pješaka.”- rekao je direktor Direkcije Agan Delibajrić.

Načelnik Aljić se ovom prilikom zahvalio direktoru Direkcije kao i svima onima koji su pomogli da projekat prođe, te dodao: ”Mi smo već ušli u projekat i pri završetku je izbor izvođača radova kada je u pitanju raskrsnica za skretanje za aerodrom u Dubravama. To je također jedna vrlo bitna raskrsnica i ovih dana ćemo vjerovatno zajedno sa Direkcijom ući u izvođenje i tih radova. To su dva glavna čvorišta koja su nam ostala da riješimo u narednom periodu. Pored raskrsnice koju smo riješili prošle godine na Ciljugama, ova danas gdje smo uveli izvođača radova je zaista najfrekventnija i najbolnija tačka kada je u pitanju i saobraćaj i pješaci na području naše Općine.”, istakao je Aljić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije