Počela rekonstrukcija vrtića "Vjeverica" na Alipašinom Polju

13.12.2019. 08:03 / Izvor: Akta.ba
Počela rekonstrukcija vrtića 'Vjeverica' na Alipašinom Polju

Prvom fazom rekonstrukcije objekta uradit će se građevinsko - zanatski, elektroinstalaterski, vodoinstalaterski radovi i ostali unutrašnji radovi.

Počela je rekonstrukcija vrtića „Vjeverica“ na Alipašinom Polju, gdje se izvode radovi na unutrašnjoj sanaciji i rekonstrukciji objekta. Izvođač radova konzorcij firmi Inggra d.o.o. i Klaus Lehman GMBH d.o.o. radi na rušenju postojećih zidova na obje etaže, skidanju betona po stropovima i plafonima, potvrdio nam je Amir Džindo šef gradilišta.

„Uporedo sa tim radovima čistimo i betoniramo postojeće kanale toplovoda, zidamo nove pregradne zidove u skladu sa projektom, zatim radimo sanaciju greda i stropnih ploča, te vršimo pripremne radove za postavljanje novih vodovodnih i kanalizacionih instalacije. Ugradili smo i jedan prozor, cilj nam je da što prije zatvorimo objekat fasadnom stolarijom, da bi unutra dobili odgovarajuću temperaturu neophodnu za izvođenje zanatskih radova“, kaže Džindo, ističući da u narednim danima slijede radovi na postavljanju novih elektro i toplotnih instalacija.

Vrtić „Vjeverica“ najveći je devastirani objekt predškolskog obrazovanja u općini Novi Grad i jedino obdanište koje se nalazi u naselju Alipašino Polje, na čiju obnovu stanovnici desetljećima čekaju. Njegovo stavljanje u funkciju od izuzetne je važnosti s obzirom na činjenicu da postoji velika potreba za smještajnim kapacitetima za boravak najmlađih stanovnika ove lokalne zajednice. Vrtić se nalazi u parkovskom dijelu naselja zaštićenom od automobila i nakon rekonstrukcije bit će ugodno mjesto za boravak mališana.

Prvom fazom rekonstrukcije objekta uradit će se građevinsko - zanatski, elektroinstalaterski, vodoinstalaterski radovi i ostali unutrašnji radovi.

U ranijem periodu Općina je finansirala saniraciju krova, zamjenu hidroizolacije i zatvaranja objekta radi sprečavanja daljeg propadanja. Za radove planirane za ovu godinu osigurano je 580.000 KM. Ukoliko bi se u idućoj godini osiguralo dovoljno sredstava, vrtić bi u narednoj godini mogao biti završen.

Okvirni sporazum sa izvođečem radova potpisan je u vrijednosti od 1,9 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije