Počela sanacija Mejdana: Poplave u julu ostavile milionske štete

19.09.2020. 09:58 / Izvor: Oslobođenje
Počela sanacija Mejdana: Poplave u julu ostavile milionske štete

Plan je da se do kraja ove godine u Mejdan uloži oko 500 hiljada maraka, a u narednoj godini još milion.

Sanacija Sportskog centra Mejdan je počela, ali velika dvorana, gdje se odigravaju sve veće i značajnije utakmice, još uvijek je bez parketa. Poplave koje su zadesile Tuzlu krajem jula napravile su milionske štete. Sanaciju pomažu UNDP i Grad Tuzla, javlja O Kanal.

Jedan od zakupaca prostora u Mejdanu je i klub borilačkih sportova “Tuzla”, jedan od najtrofejnijih klubova u BIH. Poplava je uništila njihove prostorije, pa je klub sve renovirao vlastitim sredstvima.

"Naš klub je pretrpio ogromne štete u ovim poplavama. Visina vode, što ćete moći vidjeti, bila je oko pola metra. Materijalna šteta je ogromna, oko 23 hiljade maraka. Kažem nismo plakali, krenuli smo odmah u sanaciju i 90 posto stvari koje smo mogli uraditi vlastitim sredstvima, što je zavisilo od nas a ne od Mejdana, smo uradili."

Štete izazvane poplavama u Mejdanu veće su od milion maraka, sredstva za adaptaciju će obezbijediti grad Tuzla i UNDP.

"Potpisan je sporazum između grada Tuzle i UNDP-a, gdje će doći do ujedinjenja sredstava za rekonstrukciju Mejdana. UNDP će provesti čitavu proceduru javnih nabavki materijala koji treba da se ugrade u Mejdan. Preteča tome je angažman projektantske kuće koja treba da objedini informaciju koliko je potrebno da se uloži sredstava da bi se uradila kompletna rekonstrukcija objekta SPC Mejdan."

Plan je da se do kraja ove godine u Mejdan uloži oko 500 hiljada maraka, a u narednoj godini još milion.

"Prvenstveno će se akcenat staviti na energetsku efikasnost objekta, da bi nakon potpune sanacije objekat bio ekonomski održiviji i isplativiji. Jer je energetska efikasnost vid štednje", ističe Elezović.

Mejdan je iznjedrio neka od najvećih imena BH sporta. Također, veliki broj klubova koji su ostvarili rezultate priznate u svijetu ovdje su imali trenažne procese. 

Na svim takmičenjima od najnižeg do najvišeg nivoa je osvojeno, sa svjetskih prvenstava, evropskih, mediteranskih igara itd. Sve medalje su tu došle, tri puta smo bili evropski klupski prvaci, viceprvaci svijeta.

Da bi Mejdan ponovo ugostio velika sportska imena i klubove, neophodna je potpuna sanacija, za koju je potreban novac i vrijeme, pretpostavlja se i godina dana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije