Počela treća faza radova na rekonstrukciji zgrade DCK BiH u Sarajevu

25.02.2016. 11:38 / Izvor: Fena
Počela treća faza radova na rekonstrukciji zgrade DCK BiH u Sarajevu

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je, uz pomoć globalnog Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH, u protekle dvije godine implementirala projekt primarne konstruktivne sanacije zgrade Društva crvenog krsta u Sarajevu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je, uz pomoć globalnog Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH, u protekle dvije godine implementirala projekt primarne konstruktivne sanacije zgrade Društva crvenog krsta u Sarajevu u iznosu od 67.000 dolara, a Društvo CKBiH učestvovalo je sa 30.579 dolara.

Iz Komisije navode da je donacija Specijalnog fonda za radove na primarnoj konstruktivnoj sanaciji spriječila totalni kolaps tog izuzetnog objekta koji je pod zaštitom države, a time su potvrđena očekivanja da će sredstva tog fonda osigurati uvjete za implementaciju narednih faza rehabilitacije.

U međuvremenu, Italijanski Crveni krst je osigurao dodatne fondove za drugu fazu rehabilitacije u iznosu od 72.929 dolara, a koja je podrazumijevala radove na kompletnom pokrivanju objekta. Završetkom tih radova u februaru 2016. stečeni su uvjeti za nastavak naredne faze, parcijalne sanacije enterijera zgrade koja bi trebala biti realizirana do kraja ove godine.

Tokom ljeta 2015., Cultural Heritage Center, Educational and Cultural Affairs Bureau of the U.S. Department of State, je nakon međunarodnog tendera donirao 120.000 dolara za  treću fazu projekta, kojom koordinira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Ambasadom SAD-a u Sarajevu, tako da je za rekonstrukciju tog objekta do sada ukupno izdvojeno 290.508 dolara.

Završetkom radova predviđenih trećom fazom projekta trebali bi biti stvoreni svi uvjeti za povratak rukovodstva Društva CKBiH u svoje sjedište, odakle će moći rukovoditi narednim fazama radova koji će rezultirati da taj nacionalni spomenik bude u potpunosti rehabilitiran.

Zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2009. godine. Zgrada je izvedena po konkursnom rješenju iz 1928. arhitekte Helen Baldasara, koji stvara u Sarajevu u periodu između dva svjetska rata u duhu moderne, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije