Počela vanjska obnova Kapetanove kule

21.03.2013. 08:46 / Izvor: eKapija.ba
Počela vanjska obnova Kapetanove kule

Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a nakon završetka radova na unutrašnjim građevinskim i zanatskim radovima u Kapetanovoj kuli, započeo je sa vanjskom obnovom jednog od simbola grada Bihaća.

Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a nakon završetka radova na unutrašnjim građevinskim i zanatskim radovima u Kapetanovoj kuli, započeo je sa vanjskom obnovom jednog od simbola grada Bihaća. Sredstva za obnovu Kapetanove kule osiguralo je resorno kantonalno ministarstvo obrazovanja i  Federalno ministarstvo kulture i sporta, a obnovom jednog od simbola Bihaća , čitav kompleks historijske jezgre grada Bihaća dobiti će novi urbani i kulturni identitet.

Početak radova bila je prilika da predstavnici Ministarstva obrazovanja USK-a, Muzeja USK-a i Općine Bihać obiđu radilište, a podršku direktorima Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa i Muzeja USK-a Amiru Kadiću i Nijaziji Maslak, dala je i Općina Bihać, koja će u narednom periodu podržati aktivnosti Zavoda na zaštiti historijski spomenika koji su od važnosti za grad Bihać.

Kako je istaknuto, Zavod je uz podršku Općine Bihać i Muzeja USK-a u ranijim godinama realizirao obnovu grobnice bihaćkog plemstva, tornja crkve sv. Ante Padovanskog, zaštiti starih gradova  Havala, Ostrovica, Sokolac, muzeja AVNOJ i austrougarskog spomenika u Žegaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije