Počele pripreme za restauraciju zgrade Predsjedništva BiH

11.07.2017. 14:01 / Izvor: Akta.ba
Počele pripreme za restauraciju zgrade Predsjedništva BiH

Za pripremu tehničke dokumentacije za restauraciju i konzervaciju ove zgrade bit će izdvojeno oko 320.000 KM.

Tijekom ove godine planirana je restauracija zgrade Predsjedništva BiH. Služba za zajedničke poslove institucija BiH raspisala je poziv za pripremu tehničke dokumentacije za restauraciju i konzervaciju ove zgrade.

Za taj projekt bit će izdvojeno oko 320.000 KM (iznos sa PDV-om). Realizacija projekta bi trebala trajti oko pet i pol mjeseci.

Ponuđačima je produžen rok za uvid u dokumentaciju. Ponuđači su dužni izvršiti uvid u predmetnu nabavku na licu mjesta, kako bi se mogli upoznati sa uvjetima i predmetom nabavke, dana 12.07.2017. godine u 10,00 sati na adresi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, zgrada Predsjedništva Bih izgrađena je u vrijeme austrougarske uprave, kao zdanje Zemaljske vlade za BiH. Projektirao ju je arhitekt Josip Vancaš, nakon odobrenja za gradnju koje je na najvišem mjestu priskrbio Benjámin Kállay, ministar Zajedničkog ministarstva financija.

 Od završetka radova 1886. godine u zgradi djeluju ključna tijela vlasti i razne državne institucije, kako za austrougarske vlasti tako i u vrijeme potonjih režima. Nekoliko puta je dograđivana i restaurirana.

Nacionalni je spomenik BiH od 2009. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije