Počeli radovi na aerodromu u Bihaću, u toku prikupljanje preostalih sredstava

30.07.2018. 09:12 / Izvor: Akta.ba
Počeli radovi na aerodromu u Bihaću, u toku prikupljanje preostalih sredstava

 U toku je izgradnja pristupne ceste prema budućem kompleksu.

Počeli su pripremni radovi na izgradnji aerodroma u Bihaću. U toku je izgradnja pristupne ceste prema budućem kompleksu, a podignuta je i ograda. Vlada Federacije BiH izdvojila je još 1,3 miliona eura za projekt, dok je u protekle dvije godine osigurano 3,3 milijuna eura, piše exyuaviation.com.

"Pripremne radove i sam projekat ćemo završiti do kraja godine. Već smo započeli postupak eksproprijacije zemljišta, budući da zračna luka trenutno leži na 26 hektara, a trenutno prikupljamo dodatna sredstva za pistu", rekao je Elvedin Sedić, generalni direktor Aerodroma Bihać.

Ambiciozni plan je da aerodrom u Bihaću bude dovršen u naredne tri godine. Međutim, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, izrazio je svoje razočaranje dinamikom izvođenja radova.

"Neke su stvari učinjene, ali prošle godine sam dva puta posjetio Bihać i bili su sasvim drugi rokovi u pitanju kojih se menadžment nije pridržavao. Federacija je obezbijedila ne samo novac već i stručnu pomoć. Tako je prije nekoliko mjeseci generalni direktor Međunarodnog aerodrome Tuzla Rifet Karasalihović posjetio Bihać kako bi podijelio svoje znanje i stručnost", rekao je Novalić. 

Dodao je kako je vlada svjesna da nema dovoljno sredstava za izgradnju piste, te se kao rješenje nameće učestvovanje privatnog investitora u projektu. Interes za ulaganje već su izrazile Kuwaiti investicijski fond i turska kompanija Çelebi Aviation Holding.

Uprkos planovima da radovi na izgradnji piste počnu ove godine, to se vjerovatno neće desiti. Podsjetimo, najbolje idejno rješenje za izgradnju budućeg aerodroma u Bihaću odrabrano je početkom ove godine, a cijeli projekt procjenjuje se na oko 25 miliona eura. To uključuje izgradnju piste, putnički terminal i kontrolni toranj. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije