Počeli radovi na bari Tišina

26.09.2017. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Počeli radovi na bari Tišina

Nakon produbljivanja i čišćenja bare počinjemo sa sređivanjem prilaznog puta prema bari, kaže Cvitkušić

Na bari Tišina počeli su radovi na prokopavanju i produbljivanju korita u dužini od 280 metara gdje će biti iskopana tri bunara i pročišćeni izvori čiste vode neophodni za očuvanje biljnog i životinjskog svijeta nastanjenog u bari.

Pokrovitelj ove aktivnosti je opština Šamac iz budžeta i sportsko ribolovačko društvo.

Zamjenik predsjednika ribolovačkog društva u Šamcu Ivica Cvitkušić kaže da je projekat napravljen još 2013. godine, radovi su bili planirani za 2014. godinu, ali zbog poplava nisu realizovani.

"Nakon produbljivanja i čišćenja bare počinjemo sa sređivanjem prilaznog puta prema bari. Predvidjeli smo kružni tok gdje će biti parkiralište za sve one koji vole da pecaju i uživaju na bari", kaže Cvitkušić.

Cvitkušić podsjeća da su zadnje godine bile sušne, morali su vještački navodnjavati baru radi spasa biljnog i životinjskog fonda, ali nakon ovih radova to će biti trajno rješeno.

Zamjenik načelnika opštine Đuro Ivanović kaže da je odlučeno da se ove godine iz budžeta opštine pomognu udruženja sportskih ribolovaca koja se bave aktivnostima oko prokopavanja i produbljivanja korita bare, jer zajednički cilj nam je sačuvati bogat biljni i životinjski svijet po kojem je bara Tišina prepoznatljiva.

"Ova godina je bila sušna, doživjeli smo pomor ribe na bari Odmut, a na bari Tišina riba je spašena naporima sportskog ribolovačkog društva i opštine. Sada se vode aktivnosti na bari Tišina, a uskoro počinju radovi na bari Odmut", kaže Ivanović.

On je podsjetio da se bara Odmut nalazi na entitetskoj granici, te je dogovoreno zajedničko sufinansiranje od strane opštine Šamac i opštine Domaljevac – Šamac.

Ivanović dodaje da kada se završe radovi na obje bare nastaviće se sa sličnim aktivnostima na drugim lokacijama, te će se pokušati obezbijediti sredstva sa viših nivoa vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije