Investicije / PROJEKTI

Počeli radovi na izgradnji istočne trebinjske obilaznice

21.08.2018. 10:03 / Izvor: Akta.ba

U Trebinju su jučer zvanično počeli radovi na istočnoj obilaznici grada, nakon što je Gradska uprava poslije četiri godine od obustave radova riješila imovinsko – pravne odnose čime su i stekli uslovi da se riješi jedna od najneuređenijih prigradskih ulica.

Investitor radova čija je vrijednost 900.000 KM,  dužine oko 500 metara su Putevi Republike Srpske i radiće se do tunela, a predviđeno je da sve bude završeno za 90 dana, a najavljeno je  i ranije.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je izrazio zadovoljstvo što će napokon biti riješena jedna od najneuređenijih ulica i najgori prilaz u trebinjskom naselju , te napomenuo da je bilo vrlo teško riješiti imovinske odnose i da se moralo pristupiti izmjeni projekta i skraćenja šetačkih staza sa jedne strane.

"Došli smo do samog ulaska u tunel čime ćemo prikopčati naselja Mokri dolovi i Gornje police", rekao je Petrović naglašavajući da je projektom predviđeno da bude urađena i rasvjeta, zelene površine, kolovozni trup saobraćajnice.

Petrović je istakao da Grad Trebinje ima dobru komunikaciju sa Putevima Republike Srpske i da je direktor Nenad Nešić podržao mnoge projekte u Trebinju.

"Jedan od projekata koji je stavljen u plan investicija za 2018/2019. Godinu jeste i izgradnja zapadne obilaznice za što je za ovu godinu planirano 700.000 KM, a ostatak sredstava za sljedeću", rekao je Petrović i napomenuo da je završena projektna dokumentacija i da slijedi izrada elborata.

Ističe da će u naredna dva mjeseca raspisati tender za izvođenje radova na zapadnoj obilaznici koja u prvoj fazi kreće od Ljubovoga pokraj manastira Duži do Grada sunca, dok će druga faza obuhvatiti spajanje sa putem Trebinje- Mostar.

"U dobroj komunikciji Vlade Republike Srpske i lokalne zajednice kao i Puteva Republike Srpske možemo mnogo da postignemo za dobrobit građana što smo i dokazal", istakao je Petrović.

Nešić je podsjetio da su radovi na ovoj obilaznici počeli 2012. Godine i da su prekinuti 2014. Godine zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

"U okviru obilaznice izgradićemo i jedan kružni tok i na taj način saobraćaj učiniti bezbjednijim", rekao je nešić i dodao da je izvođač radova preduzeće „Hercegovina putevi“.
Uporedo sa obilaznicom radi se i Kolubarska ulica u neposrednoj blizini.

Nešić je najavio da Putevi imaju u planu i druge projekte na području Hercegovine kako bi se poboljšala putna komunikacija kakako prema Stocu i Mostaru tako i prema istočnom Sarajevu i Srbiji.

On je dodao da je raspisan tender za izradu projekata za rehabilitaciju regionalnih i magistralnih puteva u Republici Srtpskoj i da je jedan od tih puteva i Trebinje-Ljubinje-Stolac koji bi trebao početi, kako kaže u najskorije vrijeme.

"Jedan od prioriteta Puteva Republike Srpske, odnosno Vlade Srpske je upravo Trebinje – Stolac", naglasio je Nešić.

Nešić je istakao da Putevi Republike Srpske redovno rade i kontrolu mostova, ali da ih je nedavni događaj u Italiji “natjerao” da izvrše dodatnu kontrolu.

"Sva preduzzeća koja vrše putarske usluge za Puteve Republlike Srpske dobiće nalog da izvrše dodatnu kontrolu svih mostova u Republici Srtpskoj", rekao je Nešić i dodao da stanje mostova nije baš zadovoljavajuće, te da će se tamo gdje je potreba raditi rekonstrukcija.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije