Počeli radovi na izgradnji novih stambenih jedinica u Kaknju

06.09.2013. 16:16 / Izvor: eKapija.ba

U 10 stambenih jedinica nakon izgradnje će useliti 10 porodica - korisnika projekta stambenog zbrnjavanja Roma koji su ostvarili ovo pravo kroz proceduru javnog poziva.

U naselju Varda danas su počeli radovi na izgradnji dvije stambene zgrade sa ukupno 12 stanova u koje će useliti porodice Roma iz Kaknja. U 10 stambenih jedinica nakon izgradnje će useliti 10 porodica  - korisnika projekta stambenog zbrnjavanja Roma koji su ostvarili ovo pravo kroz proceduru javnog poziva.

U preostale dvije stambene jedinice uselit će porodice koje će u sljedećoj fazi projekta biti iseljene sa lokacija na kojima trenutno žive kako bi se na tim lokacijama gradili novi stambeni objekti za zbrinjavanje Roma.

Radove koji su danas počeli finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u iznosu od 300.000 KM, dok će iznos od 63.216 KM obezbjediti Općina Kakanj.

Realizaciju projekta Općina Kakanj pomogla je i kroz dodjelu zemljišta i izradu projekte dokumentacije, tako da Općina Kakanj u finansiranju projekta učestvuje sa 95.000 KM.

Izvođač radova koji je odabran kroz tendersku proceduru je preduzeće "Seta inženjering" Zavidovići.

Odabir porodica koje će useliti u stambene jedinice čija je gradnja počela vršila je, prema unaprijed utvrđenim kriterijima (koje je u formi uputstva sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH), Komisija (prvostepena) koju su činili predstavnici Centra za socijalni rad, romskih udruženja i Općine Kakanj. Komisija je razmotrila pristigle aplikacije, te je na osnovu toga sačinjena Preliminarna rang lista korisnika projekta pomoći za stambeno zbrinjavanje Roma iz općine Kakanj.

Uslijedio je period žalbene procedure tokom kojeg je Drugostepena komisija (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH) za razmatranje prigovora zaprimila i razmotrila prigovore.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije