Investicije / PROJEKTI

Počeli radovi na rekonstrukciji sustava za navodnjavanje u Širokom Brijegu

07.03.2014. 14:54 / Izvor: eKapija.ba

Raščišćavanjem postojećih vodonatapnih kanala na području mjesne zajednice Knešpolje započeli su radovi na rekonstrukciji sustava za navodnjavanje, višemilijunskog projekta u Općini Široki Brijeg, a kojega u cijelosti financira Svjetska banka. Projekt rekonstrukcije sustava za navodnjavanje na području Općine Široki Brijeg je pripreman kao pod-projekt naziva „Mostarsko blato" u sklopu Projekta razvitka sustava za navodnjavanje u BiH.

"Naša udruga uspostavila je suradnju s izvođačem radova. Već imamo nekoliko zahtjeva kojim tražimo određene preinake na vodonatapnim kanalima i ne sumnjam da će naši prijedlozi biti prihvaćeni. S ovim usudim se reći najvećim projektom u povijesti Knešpolja bit će stvoreni preduvjeti za povećanje poljoprivredne proizvodnje, ali i za sustavno upravljanje i održavanje vodonatapnih kanala", izjavio je Krešo Ćavar predsjednik Udruge korisnika vode Knešpolje.

Nakon višegodišnjih priprema Svjetska banka je polovicom 2012. godine odobrila financiranje pod-projekta rekonstrukcije sustava za navodnjavanje na području Općine Široki Brijeg. Ukupni radovi sanacije i rekonstrukcije kanala su podijeljeni po područjima u četiri LOT-a: LOT 1. Akvadukt preko rijeke Lištice u Borku; LOT 2. Dionica glavnog kanala: Vrelo Borak - Buk - Uzarići - Jare - Biograci; LOT 3.

Dionica glavnog kanala: Akvadukt u Borku - Oklaji - Trn - Zavoznik - Mokro - Turčinovići; LOT 4. Kanali na području Knešpolja, Gornjeg i Donjeg polja (Orovnik) i Žvatića.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova u sva četiri LOT-a iznosi oko 5,5 milijuna KM, a izvođači radova su HERING d.d. Široki Brijeg (za LOT-ove 1,2 i 3) i AMITEA d.o.o. Mostar (LOT 4). Ova financijska sredstva su nepovratna za Općinu, s tim da je obveza Općine bila da riješi imovinsko-pravne odnose i potrebne dozvole za radove na rekonstrukciji sustava, te da koordinira realizaciju projekta na terenu i potakne formiranje i rad udruga korisnika vode. Potpisanim ugovorima je predviđeno da će se radovi izvoditi u narednih 18 mjeseci.

Realizacijom ove kapitalne investicije će se rekonstruirati svi ključni objekti sustava i glavni kanali za navodnjavanje, uspostaviti će se učinkovit način održavanja i upravljanja hidro-melioracijskim sustavom čime će se značajno povećati mogućnost navodnjavanja zemljišta kao glavni preduvjet za povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije