Počeli radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja: "Vlada FBiH samu sebe slagala"

08.02.2021. 14:33 / Izvor: Agencija Anadolija
Počeli radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja: 'Vlada FBiH samu sebe slagala'

Radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja, na magistralnom putu M17 između Konjica i Jablanice, počeli su danas.

Radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja, na magistralnom putu M17 između Konjica i Jablanice, počeli su danas.

S obzirom da se obavljaju pripremne radnje ispred tunela, gužvi, zastoja i čekanja nije bilo.

Predstavnik izvođača radova Irhad Omerović HP Investing rekao je da bez obzira na loše prognoze, tokom radova ne bi trebalo dolaziti do velikih problema u saobraćanju, kao i da će svi radnici koji su angažovani na rekonstrukciji davati sve od sebe da i putnici budu zadovoljni.

Od jutros se na ovom dijelu ceste saobraća po novom, naizmjeničnom režimu. Kroz tunel se vozi jednom trakom, uz upotrebu svjetlosne signalizacije. Maksimalno zadržavanje biće ograničeno na 15 minuta. S ciljem ubrzanja, radovi će se izvoditi 24 sata u kontinuitetu, s tim da su potpune obustave predviđene u intervalu 23 do 5 sati ujutro, s izuzetkom kola hitne pomoći i policijskih vozila.

Počinje rekonstrukcija tunela Crnaja, sedam alternativnih pravaca

Tunel Crnaja nalazi se na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u Bosni i Hercegovini pa su, nakon što su najavljeni radovi, privrednici iz Jablanice i Konjica protestovali, jer im, kako tvrde, nije osiguran alternativni pravac, a što bi značajno moglo ugroziti dalje poslovanje. Mještani Jablanice također su nezadovoljni što će im najvjerojatnije uskoro biti otežan odlazak na posao u Konjic ili Mostar pa čak i kretanje unutar općine. Najglasniji u nezadovoljstvu su ipak lokalni špediteri.

Jusuf Džafić, vlasnik kompanije Voćepromet, rekao je da su za ovaj problem osim građana dosad jedini interes pokazali mediji, kao i da su zakazali država i javne institucije.

"Oni se trebaju baviti ovim problemom, a ne ja. Mi nismo imali ni sekundu podrške onih od kojih nam treba. Uz sve su produžili za četiri mjeseca i rad na drugom tunelu prema Banjoj Luci. Za utjehu su nam rekli da neće dozvoliti da se zaustavljaju šleperi. To je tako nepošteno", rekao je Džafić.

Razočaran odnosom viših nivoa vlasti je i načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović.

"Postavljam pitanje Vladi Federacije šta je s njihovim odlukama da će se napraviti alternativni pravac pa tek onda krenuti s obnovom tunela. Razgovarali smo još od početka decembra, posljednji put prošlog ponedjeljka kada su sastanku prisustvovali i ljudi iz Cesta FBiH, koji su prezentovali projekat i pokazali nam na koji način će se izvoditi raditi na Crnaji. Ono što je pogubno jest da je po ko zna koji put Vlada Federacije BiH samu sebe slagala", izjavio je Šabanović.

U periodu između 1. juna i 30. septembra ove godine planirano je da se radovi zbog ljetne sezone na Jadranu obustave te da se saobraćaj odvija u obje trake, bez ograničenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije